Na Sveučilištu u Zadru danas je održan prijem za studente prve godine jednopredmetnih i dvopredmetnih studija, u povodu početka nove akademske godine. Studente je primio rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, kojemu je to ujedno bio prvi službeni susret u rektorskom mandatu koji je počeo s jučerašnjim danom.

Uz rektora Faričića studentima su dobrodošlicu poželjeli voditeljica Ureda za prijediplomske i diplomske studije Meri Lukić, predstavnik Studentskog zbora Renci Balić i dojučerašnja studentica Lucija Grabovac. Potaknuli su ih da se uključe u studentski život, a za sve izazove koje budu imali pomoć će im ponuditi starije kolege iz Studentskog zbora, posebice oko sudjelovanja u projektima i otklanjanja pojedinih prepreka u pohađanju studijskih programa.

Rektor Faričić studente je upoznao s tradicijom najstarijega sveučilišta osnovanog na području današnje Hrvatske, i to 1396. godine. Uz prekid uvjetovan složenim političko-ekonomskim okolnostima, visoko školstvo u Zadru ušlo je u novu fazu osnutkom Filozofskog fakulteta 1955., najprije u sastavu Sveučilišta uz Zagrebu, a od 1974. u sastavu Sveučilišta u Splitu. Hrvatski sabor je obnovio Sveučilište u Zadru 2002. i od tada kroči samostalnim stazama s ciljem razvoja znanosti, visokog obrazovanja i kulture u domovinskom i međunarodnom kontekstu.

- Ustanova smo stvaranja i transfera novih znanja i tehnologija. Pokretač smo inovativnih promjena zasnovanih na potrebama društva i gospodarstva te načelu jednakih mogućnosti, društveno odgovornog ponašanja i visokih etičkih standarda. Jedno smo od hrvatskih javnih sveučilišta, veličinom između onih većih u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te onih manjih u Varaždinu-Koprivnici (Sjever), Puli, Dubrovniku i Slavonskom Brodu, a dinamikom i kvalitetom postignuća naša važnost nadilazi osnovne brojke - oko 5500 studenata i 660 zaposlenika, rekao je rektor Faričić.

Sveučilište u Zadru član je i europske sveučilišne alijanse EU-CONEXUS (European University for Smart Urban Coastal Sustainability) koja okuplja sveučilišta iz devet država članica Europske Unije. Ta činjenica, kao i aktivna uključenost u europske i druge međunarodne programe mobilnosti (Erasmus, Ceepus i dr.), otvara studentima široke mogućnosti razmjene i stjecanja važnih iskustava izvan Hrvatske.

- Upisom na prijediplomske studije napravili ste važan iskorak u vašim životima na putu prema osamostaljivanju i izgradnji vaše osobnosti, a posebno na putu prema stjecanju novih znanja i vještina, kao i daljnjem razvoju vaših sposobnosti koje će obogatiti vaš kompetencijski profil i, nadam se, kvalitetno vas pripremiti za doprinos društvenoj i gospodarskoj zajednici kojoj pripadate. Pozivam vas stoga da budete vrijedni studenti i aktivni članovi akademske zajednice kako bismo svi zajedno bili obuhvaćeni duhom zajedništva koje počiva na načelu universitas. Budite što više u stvarnom svijetu, a onaj virtualni u kojem sudjelujete preko mobilnih telefona, računala i drugih digitalnih medija te u obliku različitih aplikacija i društvenih mreža svedite u razborite mjere, pozvao ih je rektor Faričić.

Nakon prijema kod rektora studenti su pošli prema svojim odjelima, gdje su imali sastanak s pročelnicima. Posebice je bilo simbolično u novom sveučilišnom objektu, nekadašnjoj Tehničkoj školi, u kojemu su svoj prvi susret s kolegama s odjela imali studenti psihologije, sociologije te etnologije i antropologije.

Nastava za studente prijediplomskih i integriranih studija te studente druge godine diplomskih studija počinje u utorak, 3. listopada 2023. godine, a za studente prve godine diplomskih studija u ponedjeljak, 9. listopada.