Dan sjedinjenja Zadra s maticom Hrvatskom, koji se obilježava u sjećanje na odluku ZAVNOH-a od 20. rujna 1943., kojom su poništeni svi paktovi i o prepuštanju hrvatskih teritorija Italiji i u sastav Jugoslavije vraćeni dijelovi Dalmacije, Gorskog kotara i Hrvatskog primorja, obilježen je danas na Narodnom trgu, gdje su lovorov vijenac položili zadarski gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin.

Prema tradiciji, župan i gradonačelnik ni ove godine nisu sudjelovali na središnjem obilježavanju u organizaciji Udruge antifašista i antifašističkih boraca, koje je održano u subotu.

- Vjerujem da nije bitno gdje obilježavamo ovaj spomendan, iz obiteljskih razloga nisam bio prisutan i žao mi je zbog toga. Isto tako zbog obiteljskih razloga neću biti prisutan na Danu obrane grada Zadra ove godine, pa ne smatram da je to zato nešto manje vrijedno. Ja sam uvijek bio tu sa srcem i ne mislim da se nešto poremetilo, rekao je gradonačelnik Dukić.

Iz obiteljskih razloga svečanu akademiju propustio je i župan Longin.

- Ovo je datum koji Hrvati moraju pamtiti, jer je ostvarena težnja Hrvata da žive u svojoj državi. Sada kad se to ostvarilo moramo svoju državu njegovati, brinuti se i odnositi se prema njoj kao nečemu što je najsvetije, rekao je Longin.