U zadarskim školama već je to tradicija, kako je rekao jedan od ravnatelja za blagoslov škole i učenika prvih razreda na početku njihovog osnovnoškolskog obrazovanja.

Posljednjih godina i političari skupljaju punte, slikavajući se uz djecu na početku nove školske godine. Iz Grada Zadra su najavili gdje će biti gradonačenik Branko Dukić koji je pozdravio prvašiće kao i svećnik koji im je za što bolje učenje prizvao božju pomoć. 

O toj smo temi pisali  2018. godine kada nam se požalio jedan roditelj što mu je dijete moralo moliti prvog dana škole, a tom pojavom se bavio portal Moje vrijeme.

Je li svećenicima mjesto u školi? Odgovor na ovo pitanje dao je izvanredni profesor Sveučilišta u Zadru Marko Vučetić, doktor filozofije i bivši nezavisni saborski zastupnik.

"Onima koji ne shvaćaju u čemu je problem kada katolički svećenik, u javnoj školi, na početku školske godine izvodi vjerski obred, nudim misaoni eksperiment. Zamislimo da svaki put kada katolički svećenik dođe u javnu školu blagosloviti djecu, u njegovu župu dođe neki znanstvenik naturalist ili filozof ateist koji će vjernike poučiti ateističkoj slici svijeta i uzvišenoj autonomiji ljudske slobode", piše Vučetić.

Vučetić nadalje obrazlaže da ako je svećenik napustio svoje radno mjesto i ušao u područje koje mu ne priprada, zašto recipročno ne bi bio spreman da u njegovo religijsko područje uđe netko tko u njega ne pripada?

"Nadalje, ako katolički roditelji smatraju da učenicima na početku školske godine treba uputiti i neku svjetonazorsku poruku, onda hajdemo, sistemom igara na sreći, izvlačiti tko će u kojoj školi uputiti tu poruku - u neke škole će doći katolički svećenik, u neke pravoslavni, u neke predstavnik Jehovinih svjedoka itd."

"Kako bi vrli katolički roditelji reagirali da im, primjerice, proces odgoja i obrazovanja njihove djece započne toplom, svevremenskom porukom Jehovinih svjedoka? Ako ne žele da im djeca budu izložena drugim svjetonazorskim porukama, onda neka drugu djecu ne izlažu porukama vlastitog svjetonazora", zaključuje Vučetić.