Nakon održane projekcije filma „Ralje" na Kontovom mulu ljetni program filmskih projekcija na otvorenom u Sv. Filip i Jakovu ide dalje. U ovaj ponedjeljak 21.08. u 21 sat u dvorištu „Stare škole" udruga „Super 8" i TZ Sv. Filip i Jakov pripremaju tako besplatnu projekciju još jednog kultnog ostvarenja na kojem su odrasle sve generacije; filma „Star Wars: A New Hope" iz 1977. godine.

S obzirom na to da se „Ratovi zvijezda" još uvijek nalaze u jednom od svojih najvećih razdoblja aktivnosti i kreativnosti, može se lako zaboraviti koliko je utjecajan bio prvi nastavak „Star Wars: A New Hope" nakon izlaska 1977. Od koncepata kao što su Jedi, Sila i Wookiees do njegovih vizualnih sadržaja i šire, „Nova nada" promijenila je tijek filmskog stvaralaštva, kulturu i način na koji publika gleda i slavi film.

„Ratovi zvijezda: Epizoda IV - Nova nada" izvorno je objavljen kao „Ratovi zvijezda" te je prvi dio originalne trilogije i prvi objavljeni film „Ratovi zvijezda". Film je smješten 19 godina nakon formiranja Galaktičkog Carstva i događaja Osvete Sitha; završena je izgradnja „Zvijezde smrti", oružja koje može uništiti planet. Nakon što princeza Leia Organa, vođa Saveza pobunjenika, dobije planove i informacije o oružju u nadi da će pronaći slabost neprijatelja, biva oteta i odvedena na „Zvijezdu smrti". U međuvremenu, mladi farmer po imenu Luke Skywalker upoznaje Obi-Wan Kenobija, koji je godinama živio povučeno na pustinjskom planetu Tatooine. Kada je Lukeov dom spaljen, a njegovi teta i ujak ubijeni, Obi-Wan započinje Lukeov Jedi trening dok oni-zajedno s Hanom Solom, Chewbaccom, C-3PO i R2-D2 pokušavaju spasiti princezu iz Carstva.

Nadahnut filmovima kao što su Flash Gordon i samurajskim filmovima Akire Kurosawe, kao i kritičkim djelima poput „Heroja s tisuću lica" Josepha Campbella i knjiga „Dine" Franka Herberta, Lucas je još 1974. započeo rad na "Ratovima zvijezda", a koji se danas smatra jednim od najuspješnijih i najutjecajnijih filmova svih vremena. Produciran s proračunom od 11.000.000 američkih dolara, objavljen 25. svibnja 1977., film je postao jedan od najuspješnijih svih vremena, zaradivši 215 milijuna dolara u Sjedinjenim Državama i 337 milijuna dolara u inozemstvu tijekom originalnog prikazivanja u kinima, a dobio je i 10 nominacija za Oscara. Film je odabran da ga sačuva Kongresna knjižnica kao dio svog Nacionalnog filmskog registra.