Od građanke i korisnice knjižnice u Crnom, imenom i prezimenom, mediji su dobili informaciju kako je uklonjen veći dio knjižnog fonda kako bi se u taj prostor proširio dječji vrtić.

Naime, tijekom proteklih dana iz knjižnice je 2000 knjiga prebačeno u Središnju knjižnicu, ostalo je oko 30 posto građe.

Maknuta je polica za nove naslove, većina ostalih polica, te stolovi i stolice za čitanje i za razne radionice koje su se održavale u knjižnici.
Planirano je da se probije zid između knjižnice i vrtića, kako bi se proširio vrtić.
S obzirom na činjenicu da u gradu nedostaje vrtića, ovo će se prikazati kao vrijedan potez, povećanje kapaciteta vrtića.

I kao divna suradnja vrtića i knjižnice. Mediji će biti pozvani da održe hvalospjeve prilikom otvorenja, koje je planirano da se dogodi 1. srpnja, najavila je naša sugrađanka uz svoj komentar i bojazan kako će na se tako „osakaćen ogrank knjižnice ugasiti", navodi se u  njezinom "emailu".

U Crnom su mi rekli da postoji stotinjak kvadrata neiskorištenog neuređenog prostora u zgradi Mjesnog odbora. Zašto onima koji donose odluke nije palo na pamet urediti taj prostor za vrtić? Ili urediti taj prostor i tamo premjestiti knjižnicu?, pita se naša sugrađanka.

Iz gradske uprave koja je najavila otvaranje novih vrtićkih kapaciteta u prostorima mjesnih odbora koji su skoro godinu dana razvlašteni, nismo dobili odgovor na novinarski upit o događanjima u Crnom.

Navodno ni predsjednik Mjesnog odbora nije upoznat sa ovim događanjima, napisano je u informativnom emailu. Bivši predsjednik MO, Ivica Grgurović je nakon podužeg muka na novinarski upit, rekao kako je djelomično upoznat. On je uvjeravao kako se tim zahvatom ne gubi ni vrtić, a ni knjižnica. Prema riječima Grgurovića, svi prostori u zgradi Mjesnog odbora su makimalno popunjeni i iskorišteni.

Ravnateljica Gradske knjižnice Doroteja Kamber Kontić iako na godišnjem odmoru očitovala se na novinarski upit. I kao da nije ni ona upućena, dalo bi se zaključiti iz njenog odgovora jer za nju je to uobičajeno.

- Gradska knjižnica Zadar i tijekom ljeta nastavlja s nabavom knjižnične građe i omogućava dostupnost najnovijih naslova svojim korisnicima. Knjižnična građa može se posuditi u bilo kojoj ustrojstvenoj jedinici Knjižnice, bilo kojem ogranku, knjižničnoj stanici ili stajalištu bibliobusa i vratiti na lokaciju koja je korisniku najpogodnija. Već dugi niz godina uobičajena je praksa razmjene knjižnične građe između ustrojstvenih jedinica koja u svakodnevnom radu s korisnicima potvrđuje svoju opravdanost, svrhu i potrebu.

S obzirom na uhodani način rada razmjene knjižnične građe između ustrojstvenih jedinica niti jedan dio Knjižnice, pa tako ni Ogranak Crno, nije "osiromašen", a niti su korisnici uskraćeni za dostupnost knjižničnih usluga i knjižnične građe, napisala je ravnateljica Gradske knjižnice pod čijom je kapom.

Ogranak Gradske knjižnice Zadar u gradskoj četvrti Crno počeo je s radom 2007. dok je dvije godine ranije otvoren vrtić Tratinčica u koji je upisana jedna odgojna skupina.