Proteklog vikenda na Višnjiku je održano prvenstvo ispred ADCC Europske federacije, ADCC South European Open. Ovaj borilački jiu-jitsu spektakl u disciplini no-gi grappling, kojeg je prenosila i svjetski poznata UFC Fight Pass platforma, okupio je 211 boraca iz 28 zemalja svijeta.

Dečki iz Checkmat Zadar ostvarili su izvrsne rezultate i opravdali ugled kluba, koji osim što je tvornica dobrih boraca, je i organizator te domaćin ovog velikog sportskog događaja.

Nastupili su sa 21 natjecateljem i osvojili su ukupno 4 zlatne, 2 srebrne i 3 brončane medalje te kao takvi u ukupnom poretku zauzeli 2. mjesto.

- Jako sam zadovoljan i organizacijom i nastupom mojih boraca. Zaista se dalo vidjeti dobrih izvedbi. Na natjecanje su se prijavili oni najbolji, spremni za ovakvo nešto i samim time ovi rezultati znače puno, izjavio je Damir Šalina, trener u Checkmatu, nakon što su se slegli dojmovi.

Ponos kluba je svakako Bruno Vuksan Ćusa, koji je osvojio 1. mjesto u kategoriji Pro +99, a ovo mu je već treća godina kako je neporažen u svojoj kategoriji.

- Zadovoljan sam sa rezultatom, kojim sam uspio opravdati svoja očekivanja, a i očekivanja kluba i publike. Borbe na turniru bile su teške i zahtjevne, a sam turnir na zaista visokoj razini. Čestitke svim mojim kolegama na odličnim nastupima i mom klubu, koji je organizirao ovako velik event. Ponosan sam i na svog brata, Tina Vuksana, koji je u Pro -99 osvojio 2. mjesto, podijelio je Bruno Vuksan-Ćusa svoje dojmove o pobjedi i turniru.

Rezultate Check Matu su još donijeli spomenuti Tin Vuksan, 2. mjesto (Pro -99 ), zatim Jakov Jović, koji je odličnom borbom osvojio 3. mjesto u kategoriji Pro Open.

- Moj nastup je mogao biti bolji, samokritičan sam. Ispao sam u -88 od jačeg Slovaka, ali u otvorenoj sam kategoriji ipak dogurao do 3. mjesta. Zadovoljstvo nam je bilo biti domaćini i nadam se da će nas prepoznati i dalje. Čestitam svim natjecateljima i klubu na ovoj organizaciji, komentirao je Jakov.

Svakako je spomena vrijedan i 17-godišnjak Leo Žuža, koji se može pohvaliti s 1. mjestom u kategoriji Beg. +100. To je velik rezultat za tako mladog borca te u Klubu polažu velike nade u njega. Uz rad i upornost, ovaj mladić bi mogao zaista ostvariti dobar uspjeh.

Tu su još Ivan Arbanas s 3. mjestom u kategoriji Beg. -91, Leonardo Šarić 3. mjesto u Beg. -70, buduća trenerica Josipa Alavanja koja je odnijela prvo mjesto u Int. -55, Vedran Ikić s drugim mjestom u Master +99 te Vice Ražov u kategoriji Boys -55, koji je zaradio zlato svojim nastupom.

Od ostalih natjecatelja još su nastupali Luka Vuksan , Marko Lukačić, Ivan Matešić, Dominik Miočić , Ivan Vladimir, Jurica Čirjak, Tomislav Samsa, Mario Osibov, Šime Škara, Luka Jovančević, Nino Korona i Josip Bubnjar.

Što se samog natjecanja tiče, Damir Šalina je nadodao kako je organizacija ovakvog eventa skupa. Jiu Jitsu nije poput nogometa ili tenisa i za ovaj, recimo amaterski sport, ovo je bio pravi pothvat.- Napravili smo pomak u smislu vidljivosti kluba i sporta. Pozicionirali smo Zadar na kartu jiu jitsua, što nam je iznimno bitno. No, u Zadru su sportski smještajni kapaciteti problem. Ovakav nivo organizacije zahtjeva velik novac, od inozemnih sudaca pa sve dalje. A ono što se dogodilo ovog puta jest situacija da se od prvotno 300 prijavljenih boraca, njih 30 posto nije pojavilo na kraju i to zbog skupoće Zadra. Naime, sportaši su otkazali dolazak u zadnji trenutak, a glavni razlog bio je skup smještaj u gradu te općenito visoke cijene, rekao je i pritom nadodao kako se radi o začaranom krugu skupoće za koji ne vjeruje da će donijeti dobro Zadru.

 - Za ostati dva-tri dana tu, apartmani su bili i po 800 eura. Neki od natjecatelja si jednostavno na kraju nisu mogli priuštiti dolazak. Jest da je srce sezone, no i dalje poražavajuće saznanje. Bilo bi lakše ovako nešto organizirati u Gračacu ili Gospiću, iako bi ja volio da je to u našem gradu. Vidjet ćemo za iduću godinu. Grad Zadar je voljan izaći u susret koliko može, no za natjecatelje je ovo i dalje gotovo nedostižna destinacija. Možda probamo organizirati u predsezoni, o tom potom, zaključio je Šalina te još jednom ponovio kako je u konačnosti zadovoljan te čestitao svojim borcima.