Nakon što je izgrađen glavni projekt za dječji vrtić, 27. srpnja Općini Kolan izdana je građevinska dozvola za gradnju vrtića, koji je jedan od najvećih komunalnih i infrastrukturnih projekata. Cilj izgradnje vrtića, kažu iz Općine, jest omogućiti lakši život mladim obiteljima te im na taj način omogućiti zasnivanje obitelji i ostanak u Kolanu.

Idući korak Općine jest krenuti sa postupkom osiguravanja financijske konstrukcije za gradnju vrtića te s provedbom postupka javne nabave za izvođenje radova i opremanje vrtića.

Izgradnjom dječjeg vrtića sa jednom jasličkom i jednom vrtićkom jedinicom omogućiti će se smještaj za 32 djece (20 djece vrtićke dobi i 12 djece jasličke dobi) što bi trebalo u cijelosti zadovoljiti trenutne potrebe, a objekt ima mogućnost daljnje nadogradnje u budućnosti sukladno potrebama, navodi se na stranicama Općine.

Putem natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Općina je dosad osigurala iznos od 382.241,69 eura, te putem natječaja za razvoj otoka u 2023. godini Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU još 72.000,00 eura.

Osim navedenog, Općina Kolan namjerava ovaj projekt prijaviti i na druge natječaje, koji će financirati izgradnju dječjih vrtića.

Na stranicama Općine piše kako bi izgradnja mogla početi još ove godine, ukoliko svi planovi Općine Kolan po pitanju pripremnih radnja za gradnju dječjeg vrtića budu pratili planirane termine.