Zadarska županija nastavlja s potporama ruralnom razvoju te je i ove godine za tu svrhu osigurano 160 tisuća eura. Na mrežnim stranicama Županije objavljen je javni poziv za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja, a prijave se zaprimaju do 21. srpnja 2023. godine.

Putem ovog javnog poziva moguće je financirati više različitih aktivnosti - od kupnje opreme, strojeva i alata, plastenika i staklenika, novih trajnih nasada, povećanja stočnog fonda i navodnjavanja pa do opremanja kušaonica, ulaganja u marketinške aktivnosti i ekološkog certificiranja proizvoda.

„Zadarska županija je uložila značajna sredstva u proteklih nekoliko godina kako bi pomogla razvoj poljoprivrede na svojem području, od redovnih godišnjih potpora proizvođačima pa do izgradnje više sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina. Naši su proizvođači napravili velik iskorak u kvaliteti, a zajednički nam je cilj brendirati Zadarsku županiju kao eno-gastro destinaciju za što svakako imamo preduvjete", istaknuo je župan Božidar Longin dodavši da je potencijal naše poljoprivredne proizvodnje iznimno velik, a potporama za ruralni razvoj i dalje se nastoji pomoći u podizanju kvalitete postojećih i otvaranju novih seoskih gospodarstava.

Ukupan iznos potpora za poljoprivredu i ruralni razvoj iznosi 160 tisuća eura, a javni poziv podijeljen je na dva dijela. Za prvi javni poziv osigurano je 130 tisuća eura i to za kupnju opreme, strojeva, sadnog materijala i stoke kroz mjere 1, 2, 3 i 8, a kroz drugi će se s 30 tisuća eura sufinancirati sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama, marketinške aktivnosti i certificiranje proizvoda putem mjera 6 i 7.

„Iznos potpore za mjere 1, 2, 3 i 8 jedinstven je i financira se u 100-postotnom iznosu, a najviši iznos potpore koji se može dobiti je 4 tisuće eura. Za mjere 6 i 7 koje se odnose na certifikaciju i promociju poljoprivrednih proizvoda sufinancira se do 50 posto vrijednosti projekta, u maksimalnom iznosu od 700 eura", pojasnio je pročelnik za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Daniel Segarić.

Novost od ove godine je i da se sve prijave ispunjavaju isključivo elektronskim putem, a svi detalji oko javnog poziva mogu se pronaći na mrežnoj stranici Zadarske županije.