Uz ugovore o najmu javne površine za ugostiteljske terase koje su iz Grada najavili markirati, valjda kada sezona prođe, minimalni tehnički uvjeti (MTU) koje izdaje Županija (prije toga ured državne uprave), ključ su njihove legalnosti.

Upravo po tom ključu djelovao je Državni inspektorat koji je nakon upravnog postupka komunalnih redara, uspio zatvoriti Mimozu, na neko vrijeme nije radio Kompas i ne radi Bizzare. Izvršen je "desant na ugostiteljstvo" u srcu Kalelarge nakon kojeg je Mimoza i dalje bez ugostiteljskih terasa i pitanje je može li dobiti Minimalne tehničke uvjete.

Ti uvjeti su praktički zatvorili Ledanu jer su bili zakonska podloga Državnom inspektoratu. I tako je sve počelo.

Uz zabranu rada dok se ne ishodi potrebna odluka o MTU, inspekcija ima daleko jače oružje od komunalnih redara. Državni inspektorat uz crvenu traku, podnosi prekršajnu prijavu sa zakonskom kaznom koja je simbolična u odnosu na oduzimanje imovinske koristi na otvorenom prostoru za usluživanje koji nije bio legalan.

Zapravo je inspekcija ta koja je započela s uvođenjem reda i neće stati. Možda su neki dobili odluku o MTU preko reda, odnosno za tri dana kao što je to uspjelo Kompasu koji je tim MTU zadržao isto stanje u prostoru - zatvoren prolaz i dio povijesnog zida. Ali sada bi svi morali imati to rješenje o MTU.

Kala je također ishodovala taj papir a pitanje jesu li s Gradom regulirali zakup javne površine. Dok čekamo informacije iz Odjela za gospodarstvo i turizam, kojeg vodi pročelnik Ante Sjauš, na jučerašnjoj skupštini doznaje se kako je podneseno 30-ak zahtjeva za izdavanje MTU. Podloga za to je ugovor s Gradom o zakupu. Rješenjem o MTU odobrava se broj stolova te površina koju plaćaju Gradu, a obavezan bi trebao biti nacrt terase.

U razgovore o legalizaciji ugostiteljskih terasa i uvođenje reda, uključen je i Ceh ugostitelja zadarske obrtničke komore.

- Ne razumijem ljude koji to nemaju, ali vjerojatno nisu znali. Ta odluka je u biti kao registracija auta, kazao je Robert Kovačević predsjednik Ceha ugostitelj i vlasnik ugostiteljskog objekta. On je uz svaku promjenu ugovora s Gradom tražio nove MTU. Jednom prilikom u Uredu Državne uprave nisu mu htjeli izdati novo rješenje na promjenu u broju stolova jer je već imao njihovu odluku.

Zakon važi za svih zbog čega se Kovačević pita zbog čega se red provodi samo na Poluotoku a do sad zatvarale oči određenih službi. I sada se dugogodišnji problemi počnu rješavati usred turističke sezone, a da još nisu donesene jasne odluke.

- Ja i dalje ne znam što znači tko je legalan, a tko ilegalan s tendom, ostakljenom terasom, kao ni tko to i kako odobrava, ukazuje predsjednik Ceha ugostitelja na malo složeniju situaciju ugostiteljskim terasama.

Tom kaosu svi su kumovali a sada se prave da nisu znali da je, primjerice, jedan od zatvorenih ugostiteljskih teresa bio bez ugovora o zakupu terase.

U Gradu Zadru su svih ovih godina puštali "okupaciju" javnog prostora, osobito Trga, sebi ispred nosa.