Hoće li HNK Zadar na mala vrata ući u 2. NL, odnosno treći rang hrvatskog nogometa? Špekulacija koja je krenula već kada je Zagora osigurala naslov prvaka 3. HNL, a iz Zadra poručivali kako „moraju osvojiti drugo mjesto" mogla bi se pokazati točnom, jer su iz unešićkog kluba izvijestili kako im nije izdana licenca za natjecanje. Smatraju - zbog pogodovanja HNK Zadar.

- NK Zagora ima 132 registrirana nogometaša u omladinskom pogonu kluba (za ispunjenje kriterija potrebno 100), koji su raspoređeni u pet uzrasnih kategorija u klubu te 30 registriranih seniora, što ukupno čini 162 registrirana igrača u COMET sustavu HNS-a. Također Zagora posjeduje ugovor o suradnji sa NK DOŠK Drniš, kojemu po ugovoru iz 7. mjeseca 2022. ustupa svoju kategoriju početnika, te je istu kategoriju početnika prijavila za novu natjecateljsku sezonu 2023./2024. pod svojim imenom NK Zagora Unešić.

Zagora zadovoljava sve kriterije za natjecanje u 2. NL HNS-a, po zakonu koji je donesen 2021.g. Međutim, tijela HNS-a, 2. 8. 2022. donose akt u kojem piše kako je kriterij za 2. NL i momčad početnika koji moraju nastupati pod imenom kluba tražitelja licence, i drže se zakona kojeg su donijeli tijekom natjecateljske godine, i zanemaruju statut HNS a, u kojem uredno piše da natjecateljska godina traje od 1. 7. tekuće godine do 30. 6. sljedeće godine i da akti doneseni tijekom natjecanja ne mogu biti validni za tekuću sezonu.

Istovremeno, tijela HNS-a, protivno aktima Hrvatskog nogometnog saveza, u proces licenciranja stavljaju HNK Zadar, iako navedeni klub na to nema pravo zbog pravila tri godine UEFA-e da klub mora imati tri godine u natjecanju pod HNS-om, da bi se stavio u proces licenciranja. Odvjetnički tim NK Zagora svim pravnim sredstvima zaštititi će klub, te će poduzeti pravne korake prema HNS-u, i ljudima koji ne poštuju zakon. Ne želimo ni pomisliti da ulazak privatnih investitora u HNK Zadar ima za posljedicu nasilno guranje istog kluba u veći rang, na štetu NK Zagora, koja je to zaslužila na zelenom terenu suverenim sportskim rezultatom i prvim mjestom, kao i rezultatima naše Uprave koja je klub dovela na ovaj sportski i infrastrukturni nivo, priopćili su jučer iz Zagore.

Na cijelu situaciju jučer je u poslijepodnevnim satima reagirao i sinjski Junak. Sinjani smatraju kako u viši rang ne mogu niti Zagora niti Zadar, jer ne ispunjavaju zadane uvjete, pa bi oni kao trećeplasirana momčad, koja ispunjava uvjete, trebali u treći rang.

- Junak izrazito cijeni i poštuje rezultat koji je ostvarila NK Zagora tijekom ove sezone. Prema izjavi gospodina Šprajcera razvidno je da Zagora nema zadovolje uvjete, a HNK Zadar nema ispunjen uvjet trogodišnjeg sudjelovanja u natjecanjima HNS-a te je stoga automatski isključen iz mogućnosti sudjelovanja u kvalifikacijama za veći rang. Smatramo da je iz svega navedenog sasvim jasno kako je NK Junak Sinj najbolje plasirani klub sa svim zadovoljenim propisanim uvjetima te stoga želimo jasno komunicirati kako je zainteresiran za plasman u viši rang. Poštujemo rezultate ostvarene na terenu, ali jednako je važno poštivanje propisa, a posebno očuvanje integriteta natjecanja, naveo je u priopćenju predsjednik NK Junak Frano Boko.