Arheološki muzej Zadar poziva na otvorenje izložbe „Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad" u petak, 2. lipnja 2023. u 19 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad nastajala je u drugoj polovini 20. st. Većina predmeta koji se danas nalaze u zbirci pokloni su franjevačkih misionara, rodom iz Tomislavgrada, koji su zadnjih pedeset godina dio svog svećeničkog života proveli u DR Kongo kod naroda Luba. Od domorodačkog stanovništva misionari su dobivali različite predmete tradicionalne afričke kulture. 

Prilikom svakog povratka s afričkog kontinenta misionari su dio darovanih predmeta donosili u europske države, prodavali ih, davali donatorima, a dio ostavljali u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu. Nakon što se u samostanu skupila velika količina predmeta koji pripadaju različitim etničkim skupinama iz DR Konga, Ruande, Kenije i Benina, rodila se ideja o formiranju samostanske zbirke, jedinstvene u cijeloj Bosni i Hercegovini. U njoj se u većoj mjeri nalaze predmeti tradicijske domorodačke kulture naroda Luba iz DR Konga. 

Svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom, izloženi predmeti plijene pozornost promatrača.