Po prijavi komunalnih redara, građevinska inspekcija jučer je zatvorila gradilište pristupne ceste koja se bez dozvole probila s Puta Stanova na prostoru namijenjenom sveučilišnom kampusu. Uz Put Stanova bili su postavljeni i još uvijek su znakovi upozorenja na radove.

Na taj zahvat upozorili smo prije 10-ak dana, kada su sa Sveučilišta na novinarski upit odgovorili kako nemaju nikakvih spoznaja o tome tko i što gradi. Zadarsko sveučilište je investitor Detaljnog plana uređenja sveučilišnog kampusa koji se treći put mijenjao ponajviše zbog prometnog uređenja tog velikog prostora.
Građevinska inspekcija pozvala je investitora da se 1. lipnja očituje.

Iskopana pa već tamponirana cesta spremna za asfalt proteže se do parkirališta kojeg koristi Impact centar. On je u vlasništvu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u čijem je Upravnom odboru pročelnica za kulturu Dina Bušić od 2021. godine.

Iste te godine kada su započeli radovi na rekonstrukciji Tuđmanove uz proširenjem raskrižja s Putem Stanova, iza zelenila je otkrivena ostakljena terasa. Iz Nacionalne zaklade tada su nam odgovorili kako se ona neće ukloniti. I nije, već je tik do nje proširen jedan kolnički trak, tzv. desni skretač koji teško da je ispao po standardima struke.

Osnivač Nacionalne zaklade za  razvojn civilnog društva je Vlada RH koja i imenuje čelne ljude te organizacij. U Impact centru je bilo i sjedište Nacionalna zaklade. Ona  je tu zgradu koja je bila u vlasništvu JNA, dobili od Države novac za rekonstrukciji i uređenje uz pravo vlasništva.

Kada i kako će se na tom prostoru provesti se zakonitost, odnosno hoće li investitor legalizirati zahvat za koji je prvo trebao pitati Grad Zadar ili će morati vratiti prvobitno stanje, to je pitanje s vremenski dugim odgovorom.