Proteklog vikenda, u nedjelju, 21. svibnja, održano je 2. Državno natjecanje u mentalnoj aritmetici škola Malac Genijalac. Sudjelovalo je oko 200 djece iz cijele Hrvatske, a natjecanje je održano na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, koje je bilo i partner ovog projekta.

U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina i izvode radnje mentalnog računanja, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka. Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću koje vizualizacijom i simulacijom pokreta djeca postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte. Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja (pribrajanja i oduzimanja) i nekoliko brojeva u jednoj sekundi!

Mentalna matematika (kategorija Super Um) je namijenjena za djecu od 10 do 17 godina, a oni mentalnim putem bez ikakvog pomagala mogu riješiti složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja iz dekadskog u binarni kod te izračunavanja dana za određeni datum i godinu. Nažalost, njihove natjecateljice u ovoj kategoriji nisu mogle sudjelovati ove godine iz osobnih razloga.

Četiri medalje stigle su u Zadar malcima iz zadarske škole Malca Genijalca, od čega su dvije zlatne! Na pismenom dijelu 1. mjesto pripalo je Cviti Baljak, a 2. Mikuli Jordan.
U kategoriji Mentalno računanje (Anzan), Matea Pirović -osvojila je 1. mjesto, Mikula Jordan -ovaj put 3. mjesto.

Na otvorenju natjecanja govor je održala organizatorica, Ines Slunjski, a osim brojnih sponzora, natjecanje je podržao i grad Varaždin, uz pročelnicu Upravog odjela za društvene djelatnosti Danijelu Vusić, ali i Varaždinska županija sa županom Anđelkom Stričakom koji je i službeno otvorio natjecanje.

Brojni sponzori bili su - Profil Klett, Radio Sjeverozapad, GRK klesarstvo, Cvjećarnica Orhideja Sračinec, Alpha M, Copy centar Manuela, KMT bio cosmetics, Bomark ambalaža, Terme Sveti Martin, Auto Futura, Bobi flips, Gentleman Creative Agency, OPG Fabijan Kolačko, Desyre, Magma, Just bounce napuhanci, dr. Meyer, Best time photo studio, Galon vode, Hotel Varaždin, restoran CBS te Katarinska Zrinski izdavačka kuća.