Na Liburnskoj obali prošlog petka su se pojavili štandovi na kojim se bukiraju brodski izlet. Lani ih nije bilo jer su se izvodili radovi na rekonstrukciji obalnog pojasa, te je postavljen novi brački kamen.

Konzervatori su tražili da se zaštiti kamena obalne površina od uobičajenog korištenja. Po uputama iz  Lučke uprave, vlasnici štandova podmetnuli su tepisone. Prvi među njima stavio je tepison kao da mu je kamena obala dnevni boravak. I konzervatori imaju odnos prema tom kamenu kao da je tek lakirani sobni parket, a ne materijal izložen klimatskim utjecajima i ljudskim stopama.

Nevjerojatno je to u gradu u koje je kamen opstao stoljećima i kojem ista ta služba nikako da zaštiti onaj kamen koji je uništen pod teretom vozila u zaštićenoj pješačkoj zoni.

Konzervatori se nisu očitovali ni na kamen pod posebnom zaštitom. Zadarske zidine nalaze se na listi UNESCO-a kao svjetska baština. Na dijelu kamenog plašta Muraja, taj kamen je promijenio boju. U pitanju su lišajevi, kazali su nam odgovorne osobe koje su nas i uputili na službu koja čuva kulturnu baštinu.

Pitanje smo morali postaviti preko Ministarstva kulture jer su oni kao i još neka ministarstva centralizirali protok informacija s državnim službama na terenu kako bi ih kontrolirali.

Konzervatore u Zadru smo pitali što se to događa s kamenom, je li to prolazna pojava uslijed kiša i može li se što poduzeti s njegovom zaštitom.

Konzervatorski odjel u Zadru jedini je koji se do sad postavljao kao brana prema zaštićenim bedemima, ali neprincipijelno. S dolaskom UNESCO-a u Zadar, oni su tražili da se obustavi parkiranje na nogostupu uz Liburnsku i Obalu kralja Tomislava u podnožju zaštićenih bedema. Tamo je o trošku Hrvatskih cesta postavljen brački kamen pa su zidine došle do izražaja. Istovremeno se u podnožju bedema i dalje parkira u ulici Kralja Dmitra Zvonimira (Elektra), Ulici Krešimira Ćosića, itd.

Pitali smo preko glasnogovornice ministrice kulture, tko u Zadru ima ovlasti da traži, ubrza i utječe na to da se sanira urušendio  bedema iz 2017. na ulazu u park Vladimira Nazora i sanira zidina u Ulici Krešimira Ćosića na koji su odlomili dijelovi vijenca na parkiralište. Održavanje bedema od zelenila u rukama je Nasada. Oni će tek sada nakon dugih kiša, početi s čišćenjem kamena od zelenila. I lišajevi se mogu skinuti, ali zato nemaju upute.