U zadarskoj Zračnoj luci u travnju je izostalo 30 letova u odnosu na prošlogodišnji promet u istom razdoblju. 

Usprkost tome, direktor Josip Klišmanić najavio je 10 posto veći promet u 2023. u odnosu na rekordnu 2022. godinu s 1,1 milijuna putnika, što bi bio još jedan ogromni uspjeh. Već sada u odnosu na prošlogodišnji svibanj, Zračna luka bilježi porast putnika, a Klišmanić predviđa da će se ta uzlazna putanja nastaviti u ostatku sezone te da bi se rekord, između ostalog, mogao oboriti i zbog uvođenja sedam novih linija koji se pridružuju mreži od sedamdesetak destinacija povezanih sa Zadrom.

- Naš najveći prijevoznik, irska aviokompanija Ryanair, ove godine ima jednu destinaciju više te sada ukupno ima njih 47 od kojih su tri nove, i to za talijanski Milano Malpensa, njemački Munster i poljski Rzeszow, a broj rotacija povećali su Eurowings i Lufthansa. Od novih kompanija možemo istaknuti dolazak S.A.S.-a, odnosno Scandinaviana s linijom za Kopenhagen, a imamo i novu charter kompaniju People`s s linijom za St. Gallen te AeroItalia za grad Forli, kazao je Nikola Barać, glasnogovornik Zračne luke.

Ove godine domaća zrakoplovna kompanija Trade air također je uvela linije za Osijek i Rijeku. Što se tiče putnika, najbrojniji su oni iz Njemačke, Velike Britanije i Poljske, a najveći broj polazaka iz Zadra bilježi se za London i Beč.

Iako je SDP-ov Daniel Radeta uoči sjednice Gradskog vijeća spočitnuo da je pad prometa u travnju "razlog za uzbunu", podaci Zračne luke govore kako je situacija puno optimističnija. Preostaje još vidjeti što će donijeti nova turistička sezona.