U sanaciji posljedica kišnog nevremena diljem Hrvatske zabilježene su ukupno 192 tehničke intervencije, u kojima je sudjelovalo 606 vatrogasaca sa 241 vatrogasnim vozilom, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

U razdoblju od 14. svibnja, otkako je Zadarsku županiju zahvatilo vremensko nevrijeme praćeno obilnom kišom, zabilježene su 64 tehničke intervencije koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz objekata i izvlačenje vozila iz vode, a na kojima je sudjelovalo 149 vatrogasca sa 73 vozila.

Najviše intervencija je zabilježeno na lokacijama: Novo Naselje i Grab (Gračac), Obrovac, Benkovac, Lišane Ostrovičke i Turanj. Na području Obrovca su trenutno angažirana 23 vatrogasca sa osam vozila iz JVP-a Zadar i Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar te DVD-ovi Obrovac, Jasenice i Žegar. Rade se smjene vatrogasaca koji neprestano izrađuju zečje nasipe te ispumpavaju poplavljene objekte. Na području Gračaca angažirano je osam vatrogasaca sa dva vozila iz JVP-ova Gračac i Pag te DVD-a Pag.

- Vatrogasci stalno rade na ispumpavanju vode u Obrovcu i jedna trećina vode je smanjena u poplavljenoj jezgri. Usporedno s tim radi se i na ispumpavanju poplavljenih podruma. Ukoliko uspijemo smanjiti nivo vode tada ćemo povećati broj vatrogasnih snaga i pumpi, kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić. Dodao je kako je u Gračacu jedno naselje izgrađeno u depresiji te se tu voda neprestano vraća natrag.