Vijećnica Drita Dunatov na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća podijelila je svoje iskustvo s vožnjom taksija od grada do Dikla, u kojoj joj je taksist uzeo 75 eura, pritom spominjući i kako je nekima do Zatona uzeto 140 eura.

Da je uzrok tome liberalizacija taksi tržišta u Hrvatskoj, na što su podsjetile gradske vlasti, potvrđuje i email od strane čitatelja koji je poslan dan prije nego li se javno požalila Drita Dunatov. U ovim slučajevima za vožnje od 12 km naplaćeno je 180 eura, dok vožnje od 5 km određeni takisti naplaćuju od 70 do 90 eura.

Grad Zadar je imao reguliranu odluku o tome tko i kako može dobiti dozvolu za taksi i po kojoj cijeni. A onda je iz vrha Države spuštena slobodna konkurencija na ulice.

Gradonačelnik Branko Dukić  tražio je od građana da šalju svoje pritužbe kako bi s nedaležnima, koji su odlukom o liberalizaciji tržišta taksi usluga stvorili nerad u Zadru, mogli razgovarati o tome. Dukić je sa sjednici uputio poziv svim građanima da pitaju ime i prezime taksiste te traže račun.

Taksi "deranje" top tema je već godinama i to tijekom turističke sezone, a naš čitatelj traži da netko riješi problem.

- Molim da se uhvatite posla i rješite probleme ovakvih ljudi, te da izađete na teren i provjerite da li je navedeno ponašanje u skladu s pozitivnim zakonima Republike Hrvatske, uputio je molbu čitatelj. Spominje i kako često dolazi do svađa taksista s ljudima, koji šokirani cijenom, ne žele platiti vožnju, a da se vozači taksija  ne znaju suzdržati vike i prijetnji nasiljem. - Dosta je sramote od strane takvih - gosti se boje i plate, kad ne plate zove se policija i prijeti tužbom, jer zakon koji je donesen iz vašeg ministarstva omogućava da se ljude pljačka jer su sjeli u auto i odvezli se par kilometara, dodao je.

U prilog ovome idu i više recenzija turista s Trip Advisora, koji se odnose na određene taksiste, koje je naveo i čitatelj. Spominju se zaista vrtoglavi iznosi, a nije rijetkost da se i na ostalim internetskim stranicama upozorava turiste na mogućnost prevare umjesto povjerenja korisnika te usluge.

Oni koji se često voze taksijem, znaju i za drugačije probleme.

Iako je moguće naručivanja vožnji s aplikacija Ubera i Bolta, nije nemoguće da ljeti vozači često ostave na cjedilu putnika tako što aplikacija prvo pokaže jedno vrijeme čekanja, koje se mijenja, da bi sam vozač otkazao. Jer je dobio poziv za vožnju koju će skuplje naplatiti.

Vožnja po kiši je posebna tarifa. Cijena od Plovanije do grada zna iznositi i do 20 eura čak i izvan sezone. Također se događa da dolaze auti drugih registracijskih oznaka od onih koje su navedene u aplikaciji, a za volanom su druga lica umjesto onih s malih sličica, sve su to loša iskustva domaćih taksi putnika.

Podsjećamo da je i gradonačelnik Dukić na sjednici uputio poziv svim građanima da pitaju ime i prezime taksiste te traže račun. I prošle godine su bili prijavljivani slični slučajevi i tome zaista treba stati na kraj.