U sjeni izglasavanja novog proračuna prošla je činjenica da je, ultimatumom SDP-a, Košarkaškom klubu Zadar dodijeljeno pet milijuna kuna umjesto 1 milijun eura, koliko su iz kluba tražili. Već sljedećeg dana to je postalo jedno od ključnih pitanja i jedno od onih na kojima će se još jednom lomiti ili sklapati savezništva u Gradskom vijeću. Zbog amandmana i dodatnih 300.000 eura košarkaškom klubu, ali drugih podnesenih amandmana koji su odbijeni, Akcija mladih najavila je prestanak svake suradnje sa SDP-om i nezavisnima Enija Meštrovića, a Ante Rubeša na konferenciji za medije ovako je sažeo situaciju sa KK Zadar:

- HDZ je sje... košarku, a SDP ju je pokopao.

SDP od početka nije gledao blagonaklono na financiranje košarke iz gradskog proračuna, a poznata je izjava Marka Vučetića kako bi on klubu iz proračuna dao jednu kunu. Kada se nova većina angažirala u oporavku kluba, zbog čega je i smijenila direktora Željka Žilavca, Rubeša je najavio kako će klub prestati „sisati" gradski proračun te će sasvim uredno funkcionirati uz višegodišnji kredit kojim će pokriti sadašnje obveze te pet milijuna kuna godišnje. Iz tih 5 milijuna kuna isplaćivalo bi se i 500 tisuća kuna za taj isti višegodišnji kredit, što bi značilo da će klub uredno funkcionirati i sa samo 4,5 milijuna kuna.

Drugi veliki zaokret bila je najava povratka momčadi u Jazine zbog visokih troškova u Višnjiku. Godinu dana kasnije obje najave pokazale su se neostvarivima: Jazine su neuvjetne čak i za treninge mladih košarkaša, na što su ove zime upozoravali njihovi zabrinuti roditelji, zbog čega se oni dogodine vraćaju na Višnjik. Osim toga, dvorana ne može udovoljiti suvremenim standardima za odigravanjem utakmica (posebno sigurnosnim, oko izlaza za evakuaciju i sl.), sve i da se renovira, pa je jasno da Jazine ostaju u povijesti kao „hram košarke".

Tezu o pet milijuna kuna jasno je eksplicirao predsjednik Nadzornog odbora KK Zadar Dino Martinović. Želi li se klub zadržati u vrhu hrvatske košarke, a to znači i igranje u regionalnoj ligi, proračun prve momčadi od 400.000 neto, i do sada najmanji u ABA ligi, ne smije se smanjivati. Dugoročno, pad u niži razred hrvatske košarke donio bi osjetni pad sponzorstava (527.000 eura u ovoj sezoni), pad interesa za košarkom, a klub ne bi iz čega imao vratiti postojeće dugove.

HDZ je mogao likovati jer se iznos koji je njegova većina ranije davan klubu sada onaj kojega Rubeša i Meštrović ponovno traže, te je gradonačelnik Branko Dukić pristao uvrstiti ga u proračun, nakon sastanka na kojemu je Nadzorni odbor prezentirao vijećnicima (svima osim SDP-ovim) financijski plan oporavka. SDP je kao prvi HDZ-ov partner u donošenju proračuna - nakon što su mu prošle godine uvršteni proračunski zahtjevi i smijenjen Jurica Dilber - ovog puta dao ultimatum: ili pet milijuna kuna po starom ili nema proračuna. Kako je Akcija mladih već ranije odustala od zajedničkog predlaganja proračuna, to bi značilo da bi proračun s ovim iznosom (i svim SDP-ovim stavkama) donijeti HDZ i Meštrovićevi vijećnici.

Iznos je vraćen na 5 milijuna kuna (663.614 eura), no to ne znači da klub na kraju neće dobiti traženi iznos, jer se već na sljedećoj sjednici, ili na nekoj jesenskoj, može očekivati da će za njega glasati većina bez SDP-a. Nakon konferencije na kojoj je Akcija mladih obznanila prekid suradnje sa SDP-om i Meštrovićem, Rubeša je rekao kako oni ostaju pri svome amandmanu i ako on dođe do Gradskog vijeća, za njega će podići ruku. Naravno, tu je i aktualan zahtjev za smjenom predsjednika Vijeća Marka Vučetića, pa tek treba vidjeti kako će se presložiti karte u njemu i hoće li uopće biti prilike za novim izmjenama proračuna.