U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice, u četvrtak, 11. svibnja, s početkom u 18 sati, održat će se izlaganje rezultata anketnog istraživanja provedenog u sklopu projekta projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene", a koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Istraživanje je provedeno u šest regija, uključujući Dalmaciju i Zadarsku županiju. U ovom terminu Javne sociologije, pokušati će se odgovoriti na pitanja, koja se tiču obitelji u Hrvatskoj, koje se suočavaju sa sve više ekonomskih i društvenih rizika, s obzirom na sve zahtjevnija i nestalnija zaposlenja. To su sve faktori, koji utječu na usklađivanje obiteljskog i radnog života, a većim dijelom pogađaju žene.

- Kako izgleda aktualna struktura obiteljskih kućanstava s djecom u Hrvatskoj?
- Koji su aktualni radni zahtjevi kod zaposlenih roditelja i na koje načine usklađuju
obiteljske i radne obveze? Koju ulogu u tome imaju sami poslodavci?
- Na koje načine obitelji dijele kućanske poslove i u kojoj mjeri su zaposlene žene i dalje dvostruko opterećene svakodnevnim obvezama? Kako je u održavanju dvije
sfere života uključena i proširena obitelj?
- Odgovara li sustav ranog predškolskog odgoja i obrazovanja adekvatno na
potrebe i roditelja i same djece?

O rezultatima će govoriti članovi istraživačkog tima Odjela za sociologiju: Valerija Barada, Sara Čović, Pavao Parunov i Željka Zdravković.

Pozivaju se svi, uključujući i sudionike lokalne javne politike, jer bi ovo istraživanje moglo biti korisno u planiranju daljnjeg javnog djelovanja.