Nedugo nakon dobre vijesti o legalizaciji azila na Žmirićima stigla je nova, ovog puta razočaravajuća: među pse se uvukao parvo, opasni visokozarazni virus koji uzrokuje veliku smrtnost kod pasa.

Virus se u azil „uvukao" nakon što su volonterke Zadarske šapice u njega primile pet „štenaca" starih sedam mjeseci od osobe koja nije na primjeren način brinula o njima.

- Prije nekoliko dana smo primili leglo od 5 „štenaca" u dobi od sedam mjeseci koji su vlasničko leglo, leglo osobe koja je odbila besplatnu kastraciju i sada nam je uvalila pet takoreći divljih i nesocijaliziranih pasa. Uzeli smo ih jer su tri kuje u tjeranju i uskoro bi i one imale svoje potomke. S tim leglom od pet pasa popunili smo zadnji slobodan boks, objavile su Zadarske šapice, da bi nakon testiranja slijedio razočaravajući nalaz.

Kapacitet azila je 116 pasa, više nema slobodnih mjesta, sve i da nema virusa.

- Najveći strah svakog u ovom poslu je ta boleština, toliko je se bojimo da njeno ime nikad ne izgovaramo. Odlučile smo pomoći toj "gospođi" i zbrinut njeno leglo da se ne bi i te tri kuje okotile pa da nam jednog dana ne donese 35 komada pasa, a sada imamo njenih pet smrtno zaraženih pasa. Toliko novih pasa je ušlo u azil u zadnjih 15 dana, štenaca, dvije mame sa malim bebama, psi lošeg imuniteta. Što će biti sada sa njima svima? Kako ovako dalje? Imamo posla preko glave sada, idemo probati sve zaliti Halamidom, sve dezinficirati, paliti, čistiti, što god treba u nadi da nije kasno, kažu iz azila, koji je do daljnjeg zatvoren za posjete.

Svi koji žele pomoći volonterkama novčanim prilogom mogu to napraviti uplatom na HR6223400091111006752, SWIFT (biz) : PBZGHR2X, Paypal: [email protected].