Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća trebao bi se prihvatiti Statut HNK Zadar, izmijenjen u skladu s najnovijim promjenama u Zakonu o kazalištima.

One se odnose uglavnom na izbor ravnatelja kojeg više neće birati Gradsko vijeće nego Gradonačelnika. Gradonačelnik je taj koji će imenovati i Kazališno vijeće, osim članova koji se biraju iz redova kazališnih umjetnika te jednog od ostalih zaposlenika.

Ipak, Gradskom vijeću Grada Zadra, ravanatelj obvezno podnosi programsko i financijsko izvješće o ostvarenju protekle kazališne sezone, uz obavezno dostavljanje mišljenja Kazališnog vijeća. Tu nema važnijih promjena jer Gradsko vijeće je to koje odobrava financiranje te ustanove u kulturi.

Najnoviji izbor ravnatelja zadarskog kazališta Renata Švorinića ipak bi trebao doći na Gradsko vijeće jer je natječaj raspisan prema aktualnom Statutu iz 2018. godine i starom zakonu o kazalištima, što nam rekao predsjednik Kazališnog vijeća, umirovljeni sveučilišni profesor Živko Nižić.

On je morao poništiti natječaj jer rok za prijavu nije bio u skladu sa Statutom, što je bilo i u slučaju prethodnog natječaja, ali to prije 4 godina nitko nije primijetio. U zakonu je ostala nevjerojatna odredba prema kojoj se natječaj raspisuje najkasnije godinu dana prije isteka mandata ravnatelja.

Izbor i imenovanje ravnatelja HNK Zadar nije se našao na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća.