Općina Bibinje dodijelit će nagradu za životno djelo bibinjskom pjesniku Anti Sikiriću Krivinom, autoru poznatih pjesama, među njima i „Croatio, iz duše te ljubim". Godišnja nagrada dodijelit će se Karate klubu „Bibinje", a Grb Općine umirovljenom dermatologu Mili Gveriću. Na sjednici koja se danas održava Općinsko vijeće potvrdit će prijedloge, a nagrade će biti svečano uručene na svečanoj sjednici u utorak.

U obrazloženju odluka navodi se kako je Ante Sikirić gotovo cijeli svoj život aktivan u kulturnom stvaralaštvu kojim promiče narječje i izgovor rodnog Bibinja. „Svoj pjesnički dar upućuje kao Bibinjac, Hrvat, našem i prošlom vremenu, moru, maslini, majci, ljudima svog zavičaja i Domovini. Najsnažniji pogled ostvaruje u svojoj izvornoj jezičnoj strukturi koju on otvara u poetskom nadmetanju riječi svog arhaičnog govora meke i tople bibinjske ikavštine.

Uz umijeće koje mu je podareno kao pjesničkom stvaratelju, on je iznimno vješt svojim pjesmama dati duh glazbe kao najbolju pratnju osjećaja istinskog umjetnika. Autor je stihova i glazbe za pjesmu Croatio iz duše te ljubim, koja je uz svu njegovu ostalu iznimno bogatu kolekciju, ušla u antologije klapske pisme i proslavila njega i rodno Bibinje. Autor je zbirke pjesama Moji tići. Ante Sikirić je dobitnik brojnih priznanja i zahvala za svoje bogato kulturno stvaralaštvo, a stihovi njegove pjesme Ako zaspem probudi me more dobili su svoje posebno mjesto, uklesani su u kamen, u spomenik Pozdrav moru na bibinjskoj obali", navodi se u obrazloženju odluke.

Karate klub „Bibinje" osnovan je 2009. godine pod nazivom Karate klub „Petrina". Sudjeluje na raznim domaćim i međunarodnim natjecanjima gdje ostvaruje odlične rezultate. Neki od najzapaženijih rezultata su osvojeno srebro, bronca i četvrto mjesto u Njemačkoj na Europskom prvenstvu, bronca na Europskom prvenstvu u Srbiji i bronca na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj.

Klub je u 2022. godini osvojio 78 medalja (zlatnih, srebrnih i brončanih). Na međunarodnom Kupu Jadrana proglašen je najuspješnijim klubom po osvojenim medaljama u katama. Natječe se i na Dalmatinskoj karate ligi gdje ima dva prvaka Dalmacije (Gabriel Sikirić i Šime Vuica). Na prvenstvu Hrvatske ostvaruje treće mjesto (Natali Vuica) i dva četvrta mjesta (Lara Fuzul i Greta Lukić).

Grb Općine Bibinje dodjeljuje se prim. mr. sc. Mili Gveriću, dr.med.spec. dermatovenerologu u znak zahvale za dugogodišnji predan i zapažen rad u zdravstvu.

Rođen je 1951. godine u Vinaliću pokraj Vrlike a prvi put je u Bibinje došao prije točno 50 godina. Godine 1989. izabran je za predsjednika skupštine ondašnje Mjesne zajednice Bibinje, a 1993. izabran je u Poglavarstvo novoutemeljene Općine Bibinje. Nekoliko godina bio je liječnik NK Goran Bibinje, a sudjelovao je i u osnivanju Planinarskog društva Babulj. Tijekom svoje 42-godišnje profesionalne liječničke karijere, a naročito za vrijeme dok je obnašao dužnost ravnatelja Opće bolnice Zadar tijekom šest godina, nastojao je biti od pomoći mještanima Bibinja u različitim potrebama, ističe se u obrazloženju. Dr. Gverić je i otac dvojice ravnatelja ustanova u Zadru - Ante Gverića (Državni arhiv) i Stjepana Gverića (Zavod za prostorno uređenje).

Inače, obilježavanje Dana općine započinje u nedjelju šahovskim memorijalom Franka Lisice, u ponedjeljak se organizira mimohod Bibinje - Polača te polaže vijenac na mjesto pogibije Franka Lisice, a u utorak će se održati misa zadušnica, položiti vijenci na Lisičinom grobu te obići proizvodni pogon Krekić Avangarda u poslovnoj zoni Lonići.