U Kongresnom centru Fortis Club u Punta Skali Falkensteiner resort u Zadru završeni su sedmi po redu Dani arhitekata, koji su ove godine okupili oko 500 sudionika.

U sklopu Dana arhitekata, dodijeljene su godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2022. godinu s nominacijama i to u tri kategorije. Svim prijavljenima bez obzira tko je nositelj prijave, a koji su sudjelovali kao i nominiranima za godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata, zahvalila je predsjednica Hrvatske komore arhitekata, Rajka Bunjevac na doprinosu i sudjelovanju. Rad ocjenjivačkog suda za dodjelu nagrada Hrvatske komore arhitekata predstavio je predsjednik ocjenjivačkog suda, Zoran Boševski, te naglasio su razmatrali 29 nominacija od kojih su se neki radovi prijavili u više kategorija. Ove godine pravilnikom je regulirano da se mogu prijaviti i pojedinci, i institucije, i pravni subjekti, kao i lokalne i regionalne zajednice.

Medalju za inovacije i održivost u arhitekturi ocjenivački sud je dodijelio Hrvatskom planinarskom savezu, za Tri planinarska skloništa arhitekta Ivana Juretića. Medalju je primila potpredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza gospođa Jadranka Čoklica.

Medalju za planiranje prostora dobili su Ask atelier i Institut za povijest umjetnosti - Centar Cvito Fisković, Split za Elaborat integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta, a preuzele su je uime projektnog tima Marija Premužić Ančić i Dunja Naerlović.

Medalju za doprinos kulturi građenja osvojio je SKROZ za Nove gradske stube - Ploče, a preuzela ju je u ime tima Ivana Žalac.

U petak su održana brojna predavanja podijeljena u blokove; blok 3 - naziva "Sustiže li nas budućnost?" održana su predavanja iz područja BIM tehnologije, blokom 4 nastavila su se predavanja o arhitektonskim praksama i panel istovjetne teme, blok 5 s temom "Arhitektura.Prostor.Politika." i konačno posljednji blok 6 s temom "Arhitektura unatoč".

Na panelu je moderator bila Sandra Jakopec, članica Odbora za urbanizam pri Hrvatskoj komori arhitekata, a sudjelovali su: Bojan Linardić, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Roman Šilje, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata i Dunja Magaš, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U posljednjem bloku preko video-poziva Eva Jiřična, svjetski priznata i poznatu arhitektica iz Češke, sa sjedištem u Londonu, predstavila se predavanjem „INSPIRATION, IMAGINATION, INTERPRETATION, INSTINCT - IMPLEMENTATION".

Thomas Vonier, doprošlogodišnji predsjednik Svjetskog udruženja arhitekata predavao je na temu "Politics and Architecture belong together". Thomas Vonier je prakticirajući arhitekt s uredima u Washingtonu i Parizu, a uz predsjedanje svjetskom arhitektonskom organizacijom bio je i predsjednik američke nacionalne arhitektonske udruge (AIA).

Završnu riječ i zaključke Dana arhitekata 7.0 prezentirali su u ime organizatora Rajka Bunjevac, predsjednica HKA i Roman Šilje, predsjednik UHAe. Rajka Bunjevac zahvalila je svima koji su sudjelovali i ove godine u organizaciji, predavačima, sponzorima i pokroviteljima te kolegama i kolegicama koji su do zadnjeg predavanja bili s njima uživo ili u svojim domovima i uredima. Istaknula je kako su i ove godine arhitekti otvorili izuzetno puno tema i pitanja, o kojima se nada da će se nastaviti razgovarati za godinu dana, i to s novim znanjima i rješenjima. Roman Šilje također je zahvalio svima koji su sudjelovali, kao i Hrvatskoj komori arhitekata za još jednu zajedničku organizaciju Dana. Istaknuo je da je za struku neophodno da se radi komplementarno i zajedno, te da se jasno izražavaju stručni stavovi i djelovanja arhitekata u javnosti i prema zakonodavcu.

Ovogodišnji Dani arhitekata odvijali su se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Zorana Milanovića, Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Koncertnog ureda Zadar.