U okviru programa obilježavanja Županijskih dana 2023. sutra, u subotu 22. travnja u Zadru će promenadni koncert održat će Gradska glazba Pag. Paški glazbari proći će Kalelargom te u 11 sati na Forumu održati promenadni koncert.

Gradska glazba je utemeljena u Pagu, u svibnju 1923. godine pod imenom - Građanska glazba. Ove godine slave 100 godina postojanja. Prvih 26 glazbala kupljeno je u Milanu, u tvornici „Romeo Orsi", a novce su prikupili paški zanatlije, trgovci i drugi građani svojim donacijama. Zabilježeno je da je Šime Pastorčić donirao 10.000 dinara čime se moglo kupiti 10 do 12 instrumenta. Svoj prvi dokumentirani nastup Građanska glazba Pag bilježi na Božić 1924.g

Poslije Polzinettija, 1926. godine, iz Zadra dolazi Šime Dešpalj, rodonačelnik poznate glazbene obitelji. Pokazao se vrijednim i sposobnim glazbenim učiteljem i pedagogom. Počeo je s obradom koncertnih komada i već 1927. godine Glazba je pod njegovim ravnanjem održala nekoliko vrijednih koncerata. Te je godine za Glazbu skladao koračnicu nazvavši je „1927", a godinu dana kasnije komponirao je „Paško kolo(1928.)", koje se od tada pa do danas izvodi u karnevalu.

Nakon maestra Dešpalja glazbu su vodili brojni kapelnici: Jakov Meštrović, Andrej Pervanja, Ante Meštrović, Jerko Sabalić, Ivan Kustić Đani, Benko Festini, Ante Janovski, Ivan Kušec, Josip Doborgasi, Ivan Zurić, Ante Vojković, Jure Maržić , maestro Ivo Pogorelić i Branko Barbir. Danas Gradska glazba Pag broji tridesetak aktivnih članova, a uz to se u projektu Male škole muziciranju izučava desetak mladih glazbenika.