Iz sjedišta Zadarske županije podsjećaju kako se 16. travnja obilježava 30 godina postojanja koja će se proslaviti dva dana poslije svečanom skupštinom u resortu Punta Skale.

Ustrojena prije tri desetljeća, u današnjem opsegu nastala je 1997. godine kada je njena površina smanjena i naziv promijenjen iz Zadarsko-kninska u Zadarska županija.

Površina županije je 7.276,23 km2 gotovo jednako je podijeljeno na more i kopno, a posebnost županijskog područja 150 je otoka i otočića, mnoštvo kanala, morskih prolaza, razvedena obala, plodna zona Ravnih kotara i krš brdsko-planinskoga prostora.

Na području Zadarske županije šest je gradova i 28 općina.

U 30 godina svoga postojanja, Zadarska županija doživjela je mnoge promjene. Od ratom opustošenog prostora na kojem je u pojedinim dijelovima bilo potrebno izgraditi svu komunalnu infrastrukturu i pomoći stanovništvu da obnovi svoje domove, do dinamičnog prostora ugodnog življenja koji se ubrzano razvija.

„Kroz 30 godina postojanja Zadarske županije morali smo se boriti s raznim iskušenjima. Ipak, Županija je uvijek bila nositelj upravljanja razvojem svoga prostora te je bila spremna postaviti visoke ciljeve i ostvariti ih. Tako smo od županije koja je teško stradala u Domovinskom ratu, uspjeli doći do statusa jedne od najrazvijenijih hrvatskih županija, Županije koja raste i razvija se velikom brzinom", istaknuo je župan Božidar Longin i dodao da se u Županiji bilježi  dosad najuspješnija godina po svim gospodarskim pokazateljima.

„Rekorde bilježe naša Zračna luka i Luka Gaženica, a uz turizam, dodatan iskorak ostvaren je u sektorima marikuluture, pomorskog prometa te u nizu drugih gospodarskih grana, prvenstveno onih izvozno orijentiranih", dodao je župan te najavio da će 2023. godina prema svim pokazateljima biti još bolja, a optimizam temelji na brojnim aktivnostima i projektima koji će se realizirati.

Zadarska županija su Ravni Kotari, Bukovica, Lika, mitski Velebit, otoci, prirodna i kulturna baština, luke, ceste, bolnice, škole, no Zadarska županija prije svega su ljudi - učenici, službenici, liječnici, umjetnici, poljoprivrednici, inženjeri, sportaši, kuhari, turistički vodiči, vojnici, policajci, piloti, učitelji, umirovljenici, svi, baš svi njeni građani bez obzira žive li u malim ličkim selima, na udaljenim otocima ili velikim gradovima. Oni su ti zbog kojih Županija kao jedinica područne samouprave već 30 godina postoji, navodi se u čestitki  povodom Dana Zadarske županije.