Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Jure Zubčić podnio je jučer kaznenu prijavu Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) zbog nestalih tisuću kubika benkovačkog kamena sa srušene zgrade Doma kulture u Benkovcu koji se obnavlja EU sredstvima.

- Nakon svega što smo istražili i objava u medijima, nije nam preostalo ništa drugo nego podići kaznenu prijavu. Prilikom uklanjanja građevine otuđeno je oko tisuću kubika kamena koji se, prema projektu, morao deponirati u svrhu daljnje prodaje. Okvirna vrijednost obrađenog klesanog kamena iznosi 300 eura po kubiku, pa je šteta oko 300 tisuća eura. Gradonačelnik Tomislav Bulić se hvalio kako je dobio nisku cijenu izvođenja radova u iznosu od 144 tisuće kuna plus PDV, što baca sumnju na to da je otuđenje kamena bilo dogovoreno, istaknuo je Zubčić dodajući kako tome u prilog ide i prepiska iz 2020. godine u kojoj ravnateljica Razvojne agencije Grada Benkovca Davorka Krnčević projektantu navodi kako mora ići u smjeru uklanjanja građevine iako se sam projekt vodi kao rekonstrukcija.

Zubčić je izvukao anatomiju ovog EU projekta, koja uključuje kontradiktorne izjave Rudolfa Bažana, vlasnika ugostiteljskog obrta Amadeus koji je izveo radove na uklanjanju građevine.

- Prvo je rekao da je cijena kamena bila uvrštena u samom natječaju te da je kamen deponiran "kod njih", ali ga nije prodao. Kasnije se ispravio te rekao da je dogovor bio da se građevinski otpad odveze na gradsku deponiju u Benkovačkom selu. Također je rekao da se dio materijala može iskoristiti, a na pitanje gdje je na kraju kamen završio, rekao je da ga je podijelio ljudima?!, prenio je Zubčić dodajući kako izvođač ni u troškovniku nije predvidio troškove prostora za deponiranje kamena kojem danas nema traga. 

Radove na samoj obnovi, vrijedne 22,5 milijuna kuna + PDV, trenutno izvodi M-P Beton iz Solina, s kojim je ranije raskinut ugovor. Podizvoditelj je Amadeus čijeg bi vlasnika kao i gradonačelnika Benkovca te ravnateljicu tamošnje Razvojne agencije trebali ispitati europski tužitelji.

Zubčić će danas podnijeti kaznenu prijavu i DORH-u, za kojeg smatra kako je trebao reagirati na medijske objave. Stoga ne čudi kako više vjere ima u EPPO.

- Taj ured pokazuje da nešto radi, za razliku od Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva u kojeg opravdano nemamo povjerenje, istaknuo je Zubčić koji vjeruje kako istraga EPPO-a, s obzirom na svu dokumentaciju koja im je dostavljena, ne bi trebala trajati više od dva mjeseca.