Na svečanom otvorenju 25. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2023., koja se od 30. ožujka do 2. travnja održava u hotelu Bluesun hotel Alga u Tučepima, dodijeljeno je devet osobnih i kolektivnih priznanja onima koji su ih zaslužili svojim načinom življenja i postignućima.

Poznatom zadarskom ginekologu Ivici Vlatkoviću dodijeljeno je priznanje "Branko Škarica" za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva.

- Ivica Vlatković iz Novigrada osebujna je osoba u dalmatinskom maslinarstvu i uljarstvu. Svoje znanje i iskustvo prenosi na druge u izravnim kontaktima s maslinarima, a posebno u svojoj kolumni u Časopisu Maslina. Inače, podigao je uzorni maslinik i prateće objekte pored Novigrada koji mnogima mogu biti uzor. Sa svojim uljima visoke kakvoće osvojio je gotovo sve nagrade na prestižnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Bogatim iskustvom spreman je svakome nesebično pomoći, a održao je i veliki broj predavanja iznoseći svoja zapažanja i dajući konkretna rješenja za mnoge probleme koji se javljaju u masliniku, navodi se u obrazloženju nagrade.

Nakon svečanog otvorenja Noćnjaka 2023., danas su na programu brojne radionice i znanstveno-stručne teme Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu iz Osijeka, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Sveučilišta iz Zadra, Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Zadružnog saveza Dalmacije...

U jubilarnom izdanju Noćnjaka radionica Olio Gastro Show bit će posebno izazovna za sudionike, jer će tražiti njihov potpuni angažman te timski rad i odlučivanje u procesu procjene kvalitete i kombiniranja namirnica, maslinovih ulja i vina.

U 20:00 sati započet će dodjela priznanja maslinarima u kategoriji otvorenih maslinovih ulja, te će biti proglašen Šampion u ovoj kategoriji.

Nakon dodjele, tijekom zabavne večeri i druženja prezentirat će se i kušati nagrađena maslinova ulja s Noćnjaka i vina vinara Zadarske županije.