Je li istina da je ugrožen sustav pružanja hitne pomoći u sezoni zbog neispravnih vozila, zanimalo je županijskog vijećnika Davora Čerkuča na sjednici Županijske skupštine.

- Po mojim informacijama trenutačno je 17 vozila hitne pomoći na popravku, a četiri imaju totalnu štetu. S obzirom da nam dolazi ljetna sezona, zanima me kakvo je stanje s nabavkom novih vozila za sanitet i hitnu pomoć i kada se može očekivati ta vozila. Navodno će i oni vozači koji ne budu imali svoje vozilo biti poslani na prinudni godišnji odmor ili slobodne dane. S obzirom da je turistička sezona blizu, dovodimo se u jednu lošu situaciju, upozorio je Čerkuč.

Župan Božidar Longin objasnio je da vozila hitne pomoći stižu po određenoj dinamici, odnosno javnim nabavama koje županija raspisuje. Nabavljeno je 10 novih vozila, a u postupku je nabava još 10.

- To nije dostatno zato što naša vozila godišnje prijeđu preko 250.000 kilometara, u dvije godine praktički ste ga amortizirali. Teško je pustiti čovjeka na cestu s autom koje je prešlo 600 tisuća kilometara. Još 10 vozila će stići, kada točno ne mogu reći, odgovorio je Longin, dodajući da pružanje hitne pomoći u sezoni nije ugroženo.

Ivica Žuvela na Aktualnom satu je pitao u kojoj je fazi hospicij na Babindubu.

- Hospicij također napreduje prema predviđenoj dinamici. Projektna dokumentacija je napravljena, troškovnici, revizija troškova, a u odnosu na prvobitnu cijenu troškovi su se popeli na 2,4 milijuna eura s PDV-om. Dio sredstava osiguran je u državnom proračunu u Ministarstvu rada, a mi u ovom trenutku rješavamo kompletnu konstrukciju preko Vlade i mislim da će to biti vrlo skoro. Možda je moglo brže, na neke stvari teško je utjecati, rekao je Žuvela.