Neslaganje s izborom poznatog zadarskog ugostitelja Erika Pavina za dobitnika nagrade za životno djelo dovelo je do optužbi za zlobnost. Takve uvrede danas je na sjednici Županijske skupštine pretrpjela vijećnica SDP-a Vedrana Mišković nakon što je u ime svog kluba izrazila razočaranje prijedlogom laureata.

- Prošle godine u isto vrijeme pitala sam kako je moguće da mi vijećnici odlučujemo o nagradama kad nam nisu poznati svi kandidati. Rekli ste kako time čuvate dostojanstvo osoba koje su kandidirane, a nisu dobili nagrade. No mediji su dobili imena, a mi vijećnici ne. Kako se tako čuva dostojanstvo kandidata? Nagrada za životno djelo trebala bi biti prilika da se odužimo ljudima koji čine opće dobro na dobrobit svih građana. Uz dužno poštovanje, mislim da Pavin to nije u odnosu na druge kandidate. Razočarani smo izborom, a još više činjenicom da ne možemo izbjeći klijentelizam i pogodovanje. Nemamo ništa protiv Pavina i ajde da je riječ o nagradi za gastronomsku ponudu, turističku promidžbu ili najbolje jelo, ali u ovom slučaju glasat ćemo protiv i nećemo više predlagati kandidate, istaknula je vijećnica SDP-a koji je za tu nagradu postumno nominirao dr. Stipana Kujundžića.

Nestranački Antonio Vučetić, koji je i sam ugostitelj, osjetio se uvrijeđenim pa se, iako nije član njezinog kluba, ogradio od izjava SDP-ove vijećnice.

- I ljudi u toj struci zaslužuju nagradu, turizam čini 25 % BDP-a. Doktor Kujundžić je i meni osobno puno pomogao, možda dogodine dobije ovu nagradu, ali nije u reći da netko više ili manje zaslužuje nagradu ili da je zaslužuje za recepte... Ovo je dno dna što ste vi sad izveli!, rekao je Vučetić.

U raspravu se umiješao predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić koji je istaknuo kako u Odboru za dodjelu javnih priznanja sjede i članovi opozicije te pitao Mišković zar im ne vjeruje.

Naglasniji u raspravi bio je načelnik Općine Poličnik Davor Lončar (HDZ).

- Gdje Vi živite? Ne priznajete radno tijelo kojeg je Skupština izabrala. Vaš istup nema ljudske ni moralne, čak ni vjerske osnove. Kako Vi funkcionirate i što Vi radite u privatnom životu?, govorio je Lončar kojeg je Šikić nakratko zaustavio upozoravajući ga da ne govori o privatnom životu.

No Lončar je nastavio:

- Vidi se da ste zlobni ljudi.

Reagirao je predsjednik Kluba SDP-ovih vijećnika Jure Zubčić koji je poentirao vezano za ulogu radnih tijela i Županijske skupštine.

- S ove govornice nekome govoriti da je zloban, to mi ne pada na pamet. Mišković nije uvrijedila Pavina, ja sam se u međuvremenu i čuo s njim, ali to je bio privatan razgovor kojeg ću zadržati za sebe. Ono što se suštinski ne razumije je to da smo mi izabrali radna tijela, ali kao predstavničko tijelo moramo preispitivati njihove odluke i ne znači da ih kao vijećnik moram podržati. Ne možete nam govoriti da moramo pratiti odluke radnih tijela i osporiti nam da imamo stav o odluci o kojoj glasamo. Gdje vi živite?, poručio je Zubčić.

Predsjednik Županijske skupštine smatra kako je bilo uvreda s obje strane.

- Pustio sam zbog onoga što je rekla Mišković, ali da možemo raspravljati, to da, rekao je Šikić.

Nakon ove rasprave prijedlog za dodjelu nagrade za životno djelo Eriku Pavinu prošao je s 25 glasova za, četiri protiv te tri suzdržana. Za razliku od Pavina, kandidati za godišnje nagrade Zadarske županije većinom su dobili jednoglasnu potporu. To su: Petar Logar (područje vatrogastva), Gimnazija Vladimira Nazora - Školsko sportsko društvo Vladimir Nazor (područje športa), Matej Nevešćanin i Šime Perić (područje športa), OLIMP d.o.o za proizvodnju i trgovinu (područje gospodarstva) Udruga a cappella pjevanja A.K.A. Crescendo (područje kulture i umjetnosti), Sveučilište u Zadru (područje znanosti i obrazovanja), Josip Pulja (područje športa, tjelesne kulture i ostala područja društvenog života), Anamarija Botica Miljanović (područje kulturno prosvjetnog rada, društvenog i humanitarnog rada), Nogometni športski klub Sveti Mihovil (područje sporta i odgoja djece i mladih) te Šime Fantela i Mihovil Fantela (područje sporta). Nagrade će im biti uručene u travnju na svečanoj sjednici povodom Dana Zadarske županije.