U Zadru se provode kampanje udruge CeliVita - Život s celijakijom, koja je osnovana 2014. godine s ciljem povećanja sigurnosti zdravlja oboljelih od celijakije, alergije na pšenicu i intolerancije na gluten te s ciljem poboljšanja kvalitete njihovih života kao i života njihovih obitelji.

Udruga pruža pomoć oboljelima i obiteljima suočenima s dijagnozom celijakije i to putem savjetovanja o prehrani, o pravima oboljelih i članova njihovih obitelji, provođenjem programa "Sat svjesnosti", dijeljenjem relevantnih informacija o pravilnom provođenju bezglutenske dijete i drugim aktivnostima.

Projektom „Ni u tragovima - Brigom za zdravlje osoba s celijakijom", koji se realizira sredstvima Europskog socijalnog fonda (partner na projektu je Hrvatski zavod za javno zdravstvo), žele unaprijediti kvalitetu života i očuvanje zdravlja oboljelih od celijakije provedbom tri kampanje, jedna od kojih je „Celijakija u vrtiću i školi" koja se provodi u četiri županije: Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Zadarskoj i Zagrebačkoj županiji. Razvoj i rezultati projekta mogu se pogledati na web stranici udruge CeliVita te web stranici projekta https://niutragovima.hr/.

Cilj kampanje „Celijakija u vrtiću i školi" je doprinijeti očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja djece s celijakijom u odgojno-obrazovnim ustanovama koje pohađaju i to kroz predavanje-edukaciju o bolesti i potrebi održavanja striktne bezglutenske dijete kao jedinog oblika terapije. Predavanje je namijenjeno stručnim službama vrtića i škola, nastavnicima i odgojiteljima, no i svima koji su posredno ili neposredno uključeni u odgoj i obrazovanje djece oboljele od celijakije. Svrha predavanja je doprinijeti očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja djece s celijakijom kroz edukaciju stručnjaka o celijakiji i važnosti inkluzije u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Druga kampanja koja se u okviru projekta realizira u Zadru je "Važnost fizičke aktivnosti u prevenciji komplikacija celijakije kod djece i odraslih". Istoimenom edukacijom o utjecaju bolesti na fizičko stanje organizma i značaju redovite tjelovježbe želimo kod oboljelih osvijestiti važnost fizičke tjelovježbe za njihovo zdravlje.

Predavanje „Celijakija u vrtiću i školi" će se održati 31. ožujka 2023. u 13 sati u Gimnaziji Jurja Barakovića u Zadru, Perivoj Vladimira Nazora 3.

Predavanje „Važnost fizičke aktivnosti u prevenciji komplikacija celijakije kod djece i odraslih" će se održati 1. travnja 2023. u 10.30 sati u Gradskoj knjižnici Zadar, Stjepana Radića 11b, Zadar.