Brojnim znanstvenim i nastavnim aktivnostima, predavanjima, radionicama, kazališnim predstavama, kinoprojekcijama i sastankom čitateljskog kluba, u proteklom tjednu obilježeni su Dani otvorenih vrata Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja, a povodom Dana Sveučilišta u Zadru.

Bogati program započeo je 20. ožujka 2023., kada je pročelnica Odjela, doc. dr. sc. Maja Cindrić, zajedno sa zamjenicom pročelnice izv. prof. dr. sc. Katarinom Ivon, otvorila Dane otvorenih vrata. Tim povodom održana je prva u nizu manifestacija "Jutro hrvatskoga filma", koju je organizirala Jelena Alfirević-Franić, mag. philol. croat. Riječ je o izložbi filmskih narativa studenata, igranih i animiranih filmova, koje su studenti marljivo izrađivali kroz prethodna razdoblja studija, inspirirani hrvatskom (dječjom, renesansnom i dr.) književnosti, u okviru kolegija Medijska kultura. Prikazan je i igrani film "The Ugly Ducking" (Ružno pače) koji je na razini sastavnice Sveučilišta u Zadru odabran za ovogodišnje sudjelovanje na Međunarodnom EU-CONEXUS Festivalu, a koji se u tekućem tjednu održava u La Rochelleu u Francuskoj, u okviru alijanse "Europska sveučilišta".

Jednako kao i prethodna i sljedeća je aktivnost Dana otvorenih vrata „Lucija i ja" pridružena manifestaciji „Zadar čita", a ostvarena je također u suradnji s profesoricama Veronikom Jurković i Darijom Gospodnetić. U organizaciji izv. prof. dr. sc. Katarine Ivon, i u suradnji studentskog čitateljskog kluba "Modus essendi" s gimnazijalcima Vladimira Nazora, razgovaralo se problematici žene, Lucije, u romanu "Posljednji Stipančići" Vjenceslava Novaka, ravnopravnosti i emancipaciji žena. Razgovor su vodile studentice Petra Vukušić i Mara Brautović.

Isti dan, u suradnji dr. sc. Marijane Miočić i odgojiteljica Ivane Tičić, Indire Barišić, Darije Baković, Jadranke Grabić, Lane Kinda, Ive Surać i Josipe Vrsaljko, za studente je održana predstava „Zbrkana bajka". Potom su odgojiteljice podijelile svoja iskustva rada s djecom u vrtiću, govoreći o ulozi lutke u odgojno-obrazovnom procesu. Posebno su istaknule važnost lutke u periodu adaptacije djeteta na vrtić: tješiteljsku ulogu, primjenu lutke u komunikaciji s djecom o njihovim emocijama, doživljajima, rješavanju međusobnih sukoba.

U srijedu je u organizaciji izv. prof. dr. sc. Slavice Vrsaljko održana tribina „O pravopisu našem(u) svagdašnjem(u)" Jelene Đorđević, mag. philol. croat. et angl. i Maje Matijević, mag. philol. croat. et mag. inf., na kojoj su studenti stekli vrijedna i zanimljiva saznanja o važnosti hrvatskoga pravopisa u svakodnevnom životu i profesionalnom budućem radu.

Bogatstvo, vrijednost i dometi hrvatske znanstvene i jezične baština bile su središnje teme na predavanju "Iz hrvatske znanstvene i jezične baštine: od Vrančića do Instagrama" dr. sc. Marijane Borić (HAZU) i dr. sc. Ivane Kurtović Budja (IHJJ), održanome u četvrtak u organizaciji doc. dr. sc. Josipa Lasića. Govoreći o izumu Vrančićeva padobrana i hrvatskim narječjima i dijalektima, zanimljivim pristupom, izlagačice su oduševile studentsku publiku.

U petak, 24. ožujka 2023., održana je posljednja manifestacija Dana otvorenih vrata odjela, likovna radionica „I umjetnik i učitelj", u organizaciji izv. prof. dr. art. Marine Đira. Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, zajedno s prof. Ana-Marijom Juričev Modrinić, upoznali su se s načinom na koji vlastita likovna istraživanja možemo predočiti u kreativni likovnopedagoški rad te s načinom pristupa području likovnosti i vizualne kulture u razrednoj nastavi u osnovnoj školi.

Višestruko obogaćeni brojnih zamnimljivim, kreativnim, odgojinim i obrazovnim saznanjima završeni su još jedni Dani otvorenih vrata Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja na Sveučilištu u Zadru.