Grad Zadar namjerava kupiti šest stanova koji su kroz Program društveno poticane stanogradnje izgrađeni na Crvenim kućama.

Stari model i lista reda prvenstva doveli su do situacije u kojoj je nakon dva kruga odabira čak 12 od 100 stanova ostalo neprodano unatoč cijeni od svega 1.193,44 eura/m2, koja je duplo manja od današnjeg prosjeka na tržištu nekretnina.

- Budući je ostalo još 12 neprodanih stanova, Grad Zadar je iskazao interes za kupnju stanova za potrebe smještaja određenog broja liječnika specijalista koji iz različitih dijelova Hrvatske doseljavaju u grad Zadar radi popune upražnjenih radnih mjesta u Općoj bolnici Zadar, kao i za smještajem potrebnog znanstvenog kadra za Sveučilište u Zadru, rekao nam je pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković.

Za preostale stanove bilo je zainteresirano i Ministarstvo hrvatskih branitelja koje bi na Crvenim kućama stambeno zbrinulo stradalnike iz Domovinskog rata. Početkom prosinca njihovi su predstavnici s Gradskom upravom postigli dogovor po principu pola - pola. Sukladno tom dogovoru, Grad je krajem istog mjeseca podnio zahtjev Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) za kupnju šest stanova, redom većih od 80 kvadrata. Dva stana imaju 86,05 m2, dva se prostiru na 84,44 m2, jedan na 85,16 m2, dok posljednji ima 80,60 m2.

- Po još uvijek predvidivoj cijeni od 1.193,44 eura/m2 vrijednost investicije iznosi 604.787,64 eura (oko 4,5 milijuna kuna), no točna cijena će se znati po okončanju svih radova, naglasio je Ćurković.

Iako je APN nedavno odobrio zahtjev Grada Zadra te nas informirao kako su svi stanovi prodani, kupoprodajni proces još nije zaključen jer zadnju riječ ima Gradsko vijeće. A ono se još dogovara oko novog prijedloga proračuna.

- Prijedlog za kupnju stanova treba odobriti Gradsko vijeće te će otkup biti jedna od točaka prve sljedeće sjednice Gradskog vijeća. Hoće li se i zaista ostvariti i kada, ovisi o donošenju Proračuna Grada Zadra, istaknuo je pročelnik Ureda gradonačelnika.

Nove dvije POS-ove zgrade na Crvenim kućama uskoro će biti spremne za prve stanare koji će, prema najavi iz APN, ključeve stanova dobiti najkasnije sredinom svibnja.