U četvrtak, 30. ožujka u Providurovuoj palači gostovat će nesvakidašnji jazz duo koji čine udaraljkaš Andrea Centazzo i saksofonist Saša Nestorović - eksperti za glazbu prerano preminulog sopran saksofonista Stevea Lacyja, velikana free-jazza, slobodne improvizacije koja odbacuje zadanu melodiju, harmoniju, oblik i traži nove putove. Koncert se održava u suradnji s Muzičkim biennalom Zagreb.

Andrea Centazzo američki je glazbenik talijanskog podrijetla, skladatelj, udaraljkaš, multimedijski umjetnik i osnivač diskografske kuće ICTUS. Svirao je udaraljke u avangardnim jazz sastavima s Johnom Zornom, Steveom Lacyjem, Donom Cherryjem i drugima te tako postao vodeća figura europske avangarde. Tijekom svoje karijere Centazzo je razvio brojne udaraljkaške instrumente, uključujući icebell, instrument u obliku zdjele izrađen od brončane slitine. U svom djelu „Indian Tapes" iz 1980. predstavio je ogororo, lokole, tampang, tubofon i četvrtasto zvono, temeljene na indijanskim instrumentima. Nakon 1986. okrenuo se snimanju videa i skladao opere, filmsku glazbu i orkestralne skladbe.

Rodom iz Udina, od 1992. godine živi i radi u Los Angelesu te postaje naturalizirani američki državljanin. Dirigirao je izvedbama vlastitih skladbi s raznim orkestrima: American Youth Symphony, L.A. Contemporary Orchestra, Mitteleuropa Orchestra i mnogim drugim ansamblima. Režirao je i postavljao vlastite operne skladbe, kao i kazališne komade drugih američkih autora. Centazzo je također stvorio multimedijalne projekte u kojima je spojio akustične instrumente, elektroničke instrumente i video. U novijim nastupima održao je solističke multimedijalne koncerte, prateći vlastite videospotove. Centazzo iza sebe ima više od 60 LP-a i CD-a, te je skladao 350 glazbenih djela različitih vrsta. Osim toga napisao je osam muzikoloških knjiga, a 2012. knjižnica Sveučilišta u Bologni otvorila je Fond Andrea Centazzo sa zbirkom njegovih djela i dokumenata.

Saša Nestorović suradnik je svih najvažnijih hrvatskih jazz glazbenika i od osnutka član najdugovječnijeg jazz sastava - Zagreb Jazz Portraita. Diplomirao je saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Josipa Nochte. Nakon studija boravio je u Njemačkoj gdje se aktivno usavršavao kod Jessea Bennetta i Renata Rožića na Visokoj školi za glazbu i ples u Kölnu. Od 1991. do 1998. predavao je saksofon na Glazbenoj školi Pavla Markovca te jazz saksofon i osnove jazz improvizacije u Srednjoj glazbenoj i baletnoj školi u Ljubljani. Od 1998. do 2008. dobio je 13 nagrada Status hrvatske glazbene unije za saksofonista godine. Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i šef dirigent jazz orkestra iste. Od 1998. bio je stalni saksofonist, klarinetist i solist Jazz orkestra HRT-a, a od 2007. do 2015. godine preuzima ulogu šefa dirigenta. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predaje komornu glazbu, osnove jazz improvizacije i jazz ansambl s kojim je snimao za Hrvatsku radioteleviziju. Suosnivač je Zagrebačkog kvarteta saksofona, s kojim je održao 11 turneja - koncerata i radionica po SAD-u, Europi i Aziji.

Koncert se održava u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u 19:30, a potom slijedi novi Jazz Bar. Mišel i Andrija, autori glazbene emisije Blues bar Radija 057, u ovome će izdanju istraživati nasljeđe free-jazza. Glazbom će publiku provesti najvažnijim pozornicama Londona i New Yorka, ne zaboravljajući pri tom niti jazz legende s domaćih prostora.