Danas u 10 sati iz centra Pakoštana startat će 4. izdanje jedinstvene trail utrke: dm eko Pakoštane trail.

Ono što ovu utrku izdvaja od svih ostalih je trasa koja, zahvaljujući jedinstvenom položaju između Vranskog jezera i mora, omogućava sudionicima pravu slatko-slanu avanturu. I dok će sudionici kraće, Slatke utrke od 7,5 km s grebena Čelinke moći „samo" uživati u spektakularnom pogledu na najveće hrvatsko prirodno jezero i razigrani arhipelag Vrgadskog otočja, Dugog otoka i Kornata, trkači na Slanoj stazi će u njenih 17,5 km imati priliku trčati uz dvije obale; kroz trsku, šaš i šipražje jezera, te hlad borove šume i zemljanih puteva „balkona Pakoštana", kako nazivaju flišne bedeme uz pakoštansku obalu.

Staze su idealne za klasične trkače koji žele iskusiti pravi trail doživljaj, ali i za trail trkače koji (napokon) žele uživati na brzoj i uglavnom trčljivoj stazi.

Ovogodišnje izdanje dm eko Pakoštane traila moglo bi, prema prijavama biti rekordno. Od preko 250 prijavljenih sudionika, najveći dio je, naravno, s područja Zadarske županije, ali gotovo četvrtina trkača dolazi iz kontinentalne Hrvatske, dok ih je otprilike toliko iz Šibenika, Splita, Istre... Za međunarodni karakter utrke pobrinuli su se trkači iz BiH te dvoje - Norvežana.

Najslađi dio trkačkog programa je neizostavna dječja utrka - dm Mali trk, koja će najuzbuđenije i najsrčanije male trkače provesti kamenim kalama stare pakoštanske gradske jezgre. Mali trk počinje u 10.20, nakon starta „velike" utrke, a prijave su moguće do 10 sati.

Riječ „eko" s razlogom je u nazivu utrke. Organizator, TZ Općine Pakoštane, od prvog izdanja utrke nastoji promovirati svijest o zaštiti okoliša. Na okrijepama se ne dijele plastične čaše, staza se označava posebnim, biorazgradivim trakama koje se k tome i višestruko koriste, a sudionici se po želji na startu mogu odlučiti za plogging opciju, kombinaciju trčanja i sakupljanja smeća, pa na taj način izravno doprinijeti čišćem okolišu.