Radionicom pletenja u Srednjoj školi Bartula Kašića u Pagu započeo je projekt V.U.N.A. - Vuna u našim aktivnostima, kojeg Udruga Volim Vlašići provodi u suradnji sa srednjom školom u Pagu. Radionicu na kojoj je sudjelovalo 10 učenica i nekoliko profesorica, vodila je prof. Ljiljana Martinović te ih naučila osnovama i različitim bodovima pletenja.

Projekt će se provoditi od ožujka do prosinca 2023. godine, a namijenjen je iskorištavanju paške ovčje vune u svrhu očuvanja okoliša, zaštite prirode te jačanja prirodne i kulturne baštine otoka Paga. Kroz razne aktivnosti (filcanje, pletenje vune, uređenje vrta u školi, predavanje o korištenju vune u poljoprivredi), odnosno edukacijom učenika, profesora SŠ Bartola Kašića te šire lokalne zajednice osvijestiti će se ciljane skupine kako vuna nije otpad već korisna sirovina koja se može koristiti u poljoprivredi i svakodnevnom životu te pomoću nje poticati održivi razvoj.

- Educirat ćemo 80 sudionika iz Srednje škole Bartula Kašića Pag za pletenje i filcanje te izradu ukrasnih i odjevnih predmeta od vune, uredit će se školski vrt i u njemu zasaditi sadnice maslina i agruma koje ćemo pognojiti i malčirati ovčjom vunom te pratiti njen učinak na zasađene vrste. Na ovaj će način učenici biologije dobiti pokusni poligon za uporabu vune u poljoprivrednoj proizvodnji, a naša školska zadruga nove proizvode i suvenire od vune, izjavila je Marija Pećirko, ravnateljica Srednje škole Pag.

Cilj projekta je promovirati ekološko zbrinjavanje ovčje vune, pospješiti ekološku proizvodnju te obogatiti turističku ponudu autohtonih i ekoloških suvenira otoka Paga. Sredstva u iznosu od 2.358,48 eura za provođenje aktivnosti u srednjoj školi financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u sklopu javnog poziva za prijavu projekata organizacija civilnoga društva na otocima.

Osim aktivnosti u školi, predviđen je i studijski posjet otoku Krku, Udruzi Žene za otok Krk i PZ Otoka Krka te ostvarivanje suradnje s predstavnicima škole i učenika, udruga, OPG-ova, Grada Paga i TZ-a. Poljoprivredna zadruga Otoka Krka održat će i predavanje „Upotreba vune u vrtlarstvu i poljoprivredi" kako bi prenijeli primjere dobre prakse i na naš otok te osvijestili vlasnike OPG-ova da vuna nije otpad već vrlo vrijedna sirovina koja se može koristiti i u poljoprivredi. Te aktivnosti prijavili smo na natječaj Zadarske županije, a imamo i potporu Turističke zajednice Grada Paga s kojom odlično surađujemo već dugi niz godina. Ideja je osim korištenja u poljoprivredi, od vune stvoriti brend otoka Paga te ekološke vunene suvenire koji će biti nova turistička ponuda za turiste i posjetitelje. Ovim putem zahvaljujemo svim partnerima i donatorima te se veselimo početku uspješne suradnje u korištenju i promociji vune na otoku Pagu" - izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

Nakon radionice pletenja na redu su radionice filcanja koje će za učenike SŠ Bartula Kašića u Pagu izvoditi Nikol Jakopović Donadić iz Paga i Jasminka Gršković s otoka Krka te uređenje školskog vrta, sadnja maslina i agruma, u suradnji s Gradom Pagom i Pag II.