Policijski službenici Kriminalističko-obavještajnog odjela Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske, u suradnji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije, proveli su kriminalističko istraživanje nad 42-godišnjakom i 35-godišnjakom sa zadarskog područja te 44-godišnjakom sa splitskog područja, zbog počinjenja kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, na štetu hrvatskog servisa za poslovanje elektroničkim novcem.

Kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da su osumnjičeni po prethodnom dogovoru, a u cilju pribavljanja znatne imovinske koristi, u rujnu 2022. godine na svoje digitalne račune putem prijevarnih transakcija povrata nepostojećih uplata, zaprimili ukupan novčani iznos veći od 94 tisuće eura. Potom su ta sredstva sa svojih računa prebacivali na druge korisničke račune, otvorene u kripto-mjenjačnicama ili dio podizali u gotovini na bankomatima na području Zadra.

Tijekom opsežnog kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga Županijskog suda u Zadru na zadarskom i splitskom području, jučer su provedene pretrage doma i drugih prostorija te vozila koje osumnjičeni koriste, gdje su pronađeni i oduzeti predmeti kaznenog djela.

Na području Zadra kod 42-godišnjaka pronađeno je i oduzeto oko 1,5 grama marihuane te će policija protiv njega nadležnom sudu u Zadru podnijeti optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo računalna prijevara, nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru protiv osumnjičenih podnesena je kaznena prijava, te su danas predani u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske.

Za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a policijski službenici nastavljaju s kriminalističkim istraživanjem.