"Je** mi se za te pse", poruka je načelnika Općine Zemunik Ivice Šarića (HDZ) koja najbolje prikazuje odnos prema napuštenim životinjama u Zadarskoj županiji.

Sve je počelo kad nas je nazvala jedna građanka koja je pokušala zbrinuti dva štenca pronađena u šumi kod vojarne Zemunik. Kako, nažalost, nema gdje s njima, s psima i kupljenom hranom uputila se u azil na Žmirićima u nadi kako će ubrzo dobiti stalni dom. No nije uspjela pronaći ni privremeni. Volonterke, koje se i same godinama bore sa sustavom a u posljednje vrijeme i s rješenjem inspekcije o zatvaranju azila, uputile su je na proceduru, odnosno komunalno redarstvo općine u kojoj su pronađeni psi. Naime, na temelju njihovog poziva na teren izlaze djelatnici veterinarske ambulante Mustać, koja vodi Sklonište u Privlaci. Oni su ovoj građanki danas izašli ususret, ali su je također morali uputiti na proceduru.

Građanka je poslušala upute, no dobila je, kako kaže, sljedeći odgovor komunalnog redara: "Gdje bi mi bili da izlazimo na svaku takvu dojavu..." Bili bi na svom radnom mjestu jer im je u opisu posla izlazak na svaku takvu dojavu.

U očaju zbog neizvjesne sudbine pasa zabrinuta građanka tražila je pomoć medija. Kako nismo uspjeli dobiti komunalnog redara, nazvali smo njegovog nadređenog uvjereni kako će brzo riješiti nastali problem.

- Ne može komunalni redar to reći niti on to kaže. Njegovo je da izađe na teren i napravi izvide. Ima i uređaj za očitavanje čipa te u slučaju da isti postoji, obavijeste se vlasnici pasa. Ako se ne može ustanoviti vlasnik, zovemo veterinarsku ambulantu koja pokupi psa. Zbrinjavanje Općinu košta 2700 kuna plus PDV, što nije beznačajan iznos, rekao nam je načelnik Šarić dodajući kako ne razumije ljude koji mogu napustiti svoje pse te da će provjeriti nastalu situaciju.

Nakon što se čuo s komunalnim redarom ponovno je stao u obranu svog zaposlenika navodeći kako je postupio kako treba jer ne može on znati gdje su psi zatečeni kad su u trenutku poziva pomaknuti s te lokacije. No možemo ih vratiti i ponovno zvati komunalnog redara. Ipak ne možemo jer se on i dalje ne javlja na pozive. Kako se bližio mrak, ponovno smo nazvali načelnika ističući kako smo i sami svjesni da smo naporni, ali nemamo drugu opciju jer nam se njegov zaposlenik ne javlja. U međuvremenu smo, napomenimo, dobili više kritika na njegov rad.

- Moji djelatnici rade dobro, kvalitetno i pošteno te zarade svaku lipu. Nas šestero radi kao da nas je 60. Ja Vam imam posla da ne znam gdje mi je glava, ovo mi je na 748. mjestu na listi prioriteta. Mi smo najbolja, najuspješnija i najorganiziranija općina u Zadarskoj županiji, to možete napisati, rekao nam je Šarić.

"Toliko organizirana da niste u stanju zbrinuta dva psa?", naša je opaska.

"Je** mi se za ta dva psa, nemojte me više zvati za njih!", poručio je Šarić.

Ipak, priča je dobila sretan kraj zahvaljujući dobrim ljudima koji su štencima osigurali privremeni smještaj, a ubrzo i stalni dom. Sretan kraj dobila je i "najuspješnija općina u Zadarskoj županiji", koja je samo danas uštedjela 5400 kuna nauštrb pasa. Je** im se.