Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Zadar organizirala je WorldSkills međužupanijsko izlučno natjecanje u kategoriji: „Tajničko poslovanje", a 17. ožujka, WorldSkills međužupanijsko izlučno natjecanje u kategoriji „Poduzetništvo". Na natjecanju u kategoriji „Tajničko poslovanje" na Državno natjecanje plasirao se učenik Zvonimir Jurica uz mentoricu Vesnu Bulić.

Na natjecanju u kategoriji „Tajničko poslovanje" Dubrovačku županiju predstavljala je Lorita Pavlović iz Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik uz mentoricu Dragicu Lončar. Istarsku županiju predstavljale su Helena Jadrejčić iz Ekonomske škole Pula uz mentora Erola Ćurta i Klara Muzica iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina uz mentoricu Tinu Juran. Primorsko-goransku županiju predstavljala je Laura Šahinović iz Ekonomske škole Mije Mirkovića iz Rijeke uz mentoricu Sonju Doboviček te Zadarsku županiju koju je predstavljao Zvonimir Jurica iz Ekonomsko-birotehnničke i trgovačke škole Zadar uz mentoricu Vesnu Bulić.

Natjecanje se sastojalo od više modula: Prijepis teksta, Komercijalni poslovi, Administrativni i operativni poslovi, Uredsko poslovanje i Korištenje MS Office paketa u radu. Nakon višesatnog zahtjevnog rada gosti su imali priliku upoznati Zadar kroz kratku šetnju gradom te posjet stalnoj izložbi u Providurovoj palači.

Prosudbeno povjerenstvo, na čelu s predsjednicom povjerenstva Antonelom Vrcić iz Rijeke, objavilo je rezultate natjecanja te se na državnu razinu WorldSkills natjecanja plasirao kandidat iz zadarske škole Zvonimir Jurica na čemu mu još jednom čestitamo, a odmah iza njega bila je Helena Jadrejčić iz Pule, zatim učenicic iz Rijeke, Dubrovnika i Pazina.

U četvrtak 16. ožujka Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Zadar sudjelovala je na WorldSkills međužupanijskom izlučnom natjecanju u kategoriji: „Prodavač" koje se je održalo u Rijeci, gdje je učenica Iva Josipa Marić uz mentoricu Anticu Klarin osvojila 2. mjesto.

U petak, 17. ožujka, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Zadar organizirala je WorldSkills međužupanijsko izlučno natjecanje u disciplini „Poduzetništvo". Na natjecanju su sudjelovali učenici i mentori iz Biograda na Moru, Dubrovnika, Rovinja, Splita, Pule, Vrgorca i Zadra.

Srednju školu Biograd na moru predstavile su učenice Sara Brković i Lora Čirjak iz uz mentoricu Korneliju Peraić; Komercijalno-trgovačku školu Split predstavili su Matea Jurjević i Marino Glavina uz mentoricu Antoniju Slavicu; Ekonomsku školu Pula predstavile su učenice Anthea Greblo-Stari i Toni Grbin uz mentora Zorana Orbovića; Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu Zadar predstavile su Sara Begonja i Magdalena Dražić uz mentoricu Katijanu Rajčić; srednju školu Tina Ujevića iz Vrgorca predstavile su Ana Tolić i Valentina Ćutuk uz mentoricu Anteu Grgurinović; Ekonomsku i upravnu školu, Split predstavile su Mija Bakota i Martina Kovačević uz mentora Ivana Režića; Srednju školu Zvane Črnje Rovinj (Scuola media superiore Zvane Črnja Rovigo) predstavile su Nika Rabar i Karla Drandić uz mentoricu Silvu Pokrajac; Ekonomsku i trgovačku školu Dubrovnik predstavile su Matea Prkačin i Fei Fei Nan uz mentoricu Stanku Krile.

Natjecatelji su kroz četiri modula Poslovno planiranje, Marketinški proces, Održivi razvoj i Financiranje vodeći se se krilaticom „Mi stvaramo dobre prilike" pokazali svoje snalaženje u svijetu poduzetništva. Radeći zajedno s članom svog tima pokazali su kako ideju pretvoriti u uspješan poduzetnički pothvat i tako doprinijeti razvoju svog mjesta. Koristili su svoju inovativnost, kreativnost i raznovrsnost u tehnikama i načinima izlaganja, predstavljanja i iznošenja informacija o donesenim poslovnim odlukama. Članovima prosudbenog povjerenstva predstavili su ključne elemente svog poduzetničkog pothvata svjesni izazova na tržištu, dokazujući održivost svog poduzetničkog pothvata.

Za vrijeme natjecanja mentorima učenika i članovima povjerenstva omogućeno je stručno usavršavanje. U školskoj knjižnici predavanje Od ideje do realizacije: kako uspješno prezentirati poduzetnički projekt održao je izv. prof. dr.sc. Ivica Zdrilić sa Sveučilišta u Zadru, Odjel za ekonomiju.

Nakon natjecanja gosti su imali priliku upoznati Zadar uz stručno vodstvo profesora povijesti Tea Bobana kroz šetnju gradom.

Prosudbeno povjerenstvo, na čelu s predsjednicom Suzanom Mikulić, članicom državnog prosudbenog povjerenstva, objavilo je rezultate natjecanja. Najbolji rezultat ostvarili su natjecateljice Mija Bakota i Martina Kovačević iz Ekonomske i upravne škole Split. Čestitke učenicima i mentoru na ostvarenim rezultatima! Svojim su uspjehom na izlučnom međužupanijskom natjecanju ostvarili plasman na Državno natjecanje WorldSkills Croatia 2023. koje će se održati u svibnju.