U moru presuda o „švicarcima" donesenih u korist potrošača, jedan je spor na Općinskom sudu u Zadru ipak otišao na stranu banke sa sjedištem u Hrvatskoj.

Nepravomoćnom presudom odbijen je tužbeni zahtjev Zadranke (podaci poznati redakciji), koja je 2005. godine s tadašnjim suprugom podigla kredit za stan u iznosu od 161 tisuća švicarskih franaka s promjenjivom kamatnom stopom od 4,99 %. Nitko ih, kako je istaknula na sudu, nije upozorio na rizik te da bi rata mogla skočiti i za 300 posto. Tri godine nakon, rastavila se od supruga, a u postupku radi utvrđenja bračne stečevine bila je obvezna isplatiti mu polovicu iznosa. Od banke je preko suda potraživala oko 900 tisuća kuna.

Bankari su angažirali poznatog zadarskog odvjetnika Dana Marinovića koji je, među ostalim, utvrdio kako tužiteljica apsolutno nije legitimirana za vođenje parnice jer ona nije primila novac od kredita niti je ikada isplaćivala mjesečne anuitete. Upravo je taj podatak bio presudan za odluku suda. Naime, sud je naveo kako bi tužiteljica bila aktivno legitimirana jedino da je banka od nje kao sudužnice prisilno naplatila određene iznose, a do toga nikad nije došlo jer je suprug, koji nije ni znao za ovu tužbu, redovito vraćao kredit. On je na sudu naveo kako zbog raznih nesuglasica s bivšom suprugom dosad nije podigao tužbu, ali da mu je to u planu jednog dana. Do tada, njegova bivša supruga mora banci podmiriti prouzročeni parnični trošak u iznosu od 7.500 kuna (995,48 EUR).