Nadzorni odbor KK Zadar na današnjoj je sjednici jednoglasno smijenio dosadašnjeg direktora Davida Gunjevića.

Sjednica Nadzornog odbora sazvana je kako bi se raspravila situacija s otkazima trojici trenera u omladinskom pogonu, koje je Gunjević uručio na prijedlog sportskog direktora Denisa Pleslića, a Nadzorni odbor tražio je da se povuku. Gunjević na to nije pristao, kao niti na angažman novog košarkaša Petra Aranitovića, koji je u Zadar stigao mimo njegovog znanja.

Gunjević je u otvorenom pismu gradonačelniku Branku Dukiću sinoć zatražio raspuštanje Nadzornog odbora ili svoju smjenu, no za tim neće biti potrebe jer su Dukića preduhitrili nadzornici.

Neslužbeno doznajamo kako će tajnica Vana Dundov biti odgovorna osoba KK Zadar dok se ne izabere novi direktor.

Vrlo brzo je stiglo i službeno očitovanje NO KK Zadar kojeg prenosimo u cijelosti:

Na sjednici Nadzornog odbora košarkaškog kluba Zadar održanoj u ponedjeljak 27.2. donesena je jednoglasna odluka Nadzornog odbora o smjeni direktora Kluba Davida Gunjevića. Kuriozitet je da je to prva potpuno jednoglasna odluka ovog saziva nadzornog odbora u sastavu: Dino Martinović (predsjednik), Dario Kljajić (potpredsjednik), Arsen Travica, Davor Karlović, Siniša Pećanac i Ante Rubeša.

Više je razloga zbog kojih se Nadzorni odbor odlučio na ovu tešku odluku. Prije svega iz recentnih medijskih istupa direktora Gunjevića, jasno je da je na relaciji Nadzorni odbor - Direktor, došlo do suštinskih neslaganja oko poslovnih ciljeva (politika) Društva.

Naime, tri poslovno uvjetovana otkaza u radnoj zajednici nisu koordinirana između Nadzornog odbora i Direktora, a budući da se radi o promjeni organizacije Društva (smanjenje radne zajednice u omladinskom pogonu s 8 na 4 zaposlenika jer je uz tri otkaza jedan zaposlenik pronašao novi angažman) i promjeni poslovne politike, tj poslovnih ciljeva, takav akt Uprave spada u kršenje Statuta Društva (članak 29., stavak 2). Nadzorni odbor je donio odluku o poništenju spomenutih otkaza 13. veljače ove godine, koju Direktor nije nažalost proveo do današnjeg dana, te je kroz svoje istupe u medijima jasno poručio da to ne namjerava napraviti.

 U direktnim razgovorima i pokušaju da se pronađe zajednički jezik na relaciji Nadzorni odbor - Direktor, ispostavilo se da je kamen spoticanja ovakvoj odluci Direktora da ne povuče otkaze, isključivo povlačenje samo jednog otkaza i to zbog razloga što jedan zaposlenik po saznanjima Direktora ne ispunjava svoje radne dužnosti. Nadzorni odbor je u više navrata komunicirao prema Direktoru, da nakon što se ponište svi poslovno uvjetovani otkazi, ima otvorene ruke da prema bilo kojem zaposleniku u radnoj zajednici koji ne ispunjava svoje radne obaveze, slobodno može pokrenuti proces disciplinskog otkaza, ako za to postoje legitimni dokazi.

Ono što bi htjeli posebno istaknuti kao razlog naše odluke, je taj da uz sve pokušaje i razgovore Nadzorni odbor nije uspio uspostaviti nivo suradnje s Upravom tako da ta dva tijela Društva unutar svojih ovlasti djeluju zajedničkim snagama, prema utvrđenim poslovnim ciljevima Kluba. Samovoljno donošenje odluka koje statutarno zahtjeva suglasnost Nadzornog odbora sigurno nije način kako naš voljeni klub može prosperirati. Bez dijaloga i kompromisa teško da iti jedan sportski i poslovni kolektiv može biti uspješan pa tako ni košarkaški klub Zadar.

Za kraj, htjeli bi naglasiti da se Nadzorni odbor u ovom sastavu, nije i neće uplitati operativno u vođenje sportske politike Kluba, jer je to isključivo mandat i posao sportskog direktora uz suglasnost Uprave koja mora osigurati financijska sredstva za provođenje iste.

Nadzorni odbor će u što skorijem roku imenovati vršitelja dužnosti direktora Kluba, te isto tako objaviti javni natječaj za poziciju direktora Kluba.