Županijski vijećnik SDP-a Jure Zubčić problematizirao je na današnjoj sjednici Županijske skupštine pitanje gradnje LIOQA Resorta na otoku Ugljanu, iza kojeg stoje slovački investitori.

Podsjetio je na sumnjivu povijest predstečajnih nagodbi i stečajeva u kojima je 40 tisuća metara kvadratnih u uvali Guduće, koje je Ljoka Projekt kupio kreditom Mariborske banke prodano Investment Groupi za 16,4 milijuna kuna, da bi zatim potraživanja bila prodana Sitno holdingu istog vlasnika, što znači da je dvaput plaćeno. Na kraju Općina Preko donosi urbanistički plan zone Ljoka, nakon što je iste godine prodala susjedno zemljište od 77 tisuća kvadrata istom tom Sitno holdingu, a investitor traži i dobiva izmjenu urbanističkog plana Mačjak - Šumljak, kojim se umjesto jedinstvene katastarske čestice omogućava umjesto turističkog naselja parcelacija i izgradnja privatnih vila, bez ikakvih pogodnosti za lokalno stanovništvo.

- Građevinska agresija se uistinu događa uz podršku HDZ-ovih lokalnih moćnika koji im pogoduju između ostalog izglasavanjem nepovoljnih urbanističkih planova na štetu građana. Zadarska županija ne poduzima ništa da spriječi ovu agresiju na obalu, dok investitor oglašava plažu sa "Truly private, truly yours". Znate li župane tko i s kojim interesom pogoduje slovačkim investitorima?, pitao je Zubčić.

- Ako postoji sumnja u nepravilnosti, prijavite. Ne sumnjam u informacije koje ste iznijeli, no ja kao župan o tome nemam informaciju, odgovorio je župan Božidar Longin.

Zubčić je pitao i kada će Luka Gaženica dobiti pumpnu stanicu za prihvat otpadnih voda s brodova, budući da je očigledno da se sada krši MARPOL konvencija o njihovom ispuštanju.

- Kada uzmemo tu činjenicu u obzir i kad pogledamo kretanja posljednjih mjeseci brodova Jadrolinije putem "Marine traffic", vidimo da se ti brodovi mjesecima nisu udaljili 3 nautičke milje od kopna. Prema MARPOL konvenciji određeni su uvjeti za ispuštanje otpadnih voda u more, no i da su zadovoljeni svi ti parametri, u što opravdano sumnjam, i dalje nije zadovoljena udaljenost od 3 nautičke milje od obale. Trajekti Jadrolinije sasvim sigurno nepropisno izbacuju otpadne vode u more, a svjedočili smo i pojedinim kruzerima koji to rade nepropisno, upozorio je Zubčić, pitajući kada županija misli pokrenuti izgradnju stanice za prihvat otpadnih voda.

Župan Longin odgovorio je kako nema saznanja ni o tome da bi bilo nepravilnosti oko otpuštanja otpadnih voda.

- Znam da se vrlo intenzivno radi na sustavu Aglomeracije, i Luka Gaženica bi trebala biti povezana sa sustavom. U projektu je i stanica za prihvat otpadnih voda.