Vijećnica SDP-a Vedrana Mišković pitala je na Aktualnom satu današnje Županijske skupštine kako je moguće da Općina Sv. Filip i Jakov na pomorskom dobru, plaži Morovićka u Turnju, na plaži koja se nasipava postavlja temelje za gradnju kafića.

- Odredba UPU obalnog pojasa naselja Turanj koja se odnosi na ovu zonu (R3) glasi: „Na plažama se ne dopušta gradnja građevina". Dopušteno je postavljanje tuševa, kabina za presvlačenje i osmatračkih platformi za spasioce koje moraju biti izvedene u potpuno montažnoj konstrukciji koja omogućuje njihovo brzo i trajno uklanjanje. Na mjestu gradnje nema gradilišne ploče, ne znamo na koju se odredbu Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima investitor poziva, na temelju kakvog projekta, ako već nije ishođena građevinska dozvola. Tu svakako, u najmanju ruku, ima posla za građevinsku inspekciju, konstatirala je Mišković.

Upozorila je i kako u ovom dijelu Turnja starosjedioci baziraju svoju ponudu smještaja u apartmanima i malim kampovima na ugodnom ambijentu u kojem ništa ne remeti večernji i noćni odmor, što će se zasigurno promijeniti postavljanjem kafića.

- Ovakve situacije regulira Zakon o pomorskom dobru, provjerit ćemo navode s općinom jer one upravljaju njime, odgovorio je vijećnici župan Božidar Longin.