Na zadarskim prometnicama i proteklog vikenda provedene su pojačane policijske aktivnosti u prometu.

Tijekom provođenja represivnih mjera evidentirano je ukupno 139 prekršaja, alkotestirano je 292 vozača, od kojih je 20 zatečeno u vožnji pod utjecajem alkohola. Najveća utvrđena koncentracija alkohola je 2,56 promila. Od utvrđenih prekršaja iz PU zadarske izdvajaju: 20 za alkohol, 28 za prekoračenje brzine, 7 za nekorištenje sigurnosnih pojaseva, 5 za korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, 2 prekršaja za upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 4 za neregistrirano i tehnički neispravno vozilo, 4 zbog nepropisnog pretjecanja, 3 zbog prolaska kroz crveno svjetlo, te po 1 prekršaj zbog nekorištenja dnevnih svjetala i vožnje u zabranjenom smjeru. Iz prometa je isključeno 23 vozača i 4 vozila.

Tijekom vikenda evidentirane su 22 prometne nesreće od kojih četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama.

- I bez obzira kako konstantno apeliramo i upozoravamo vozače na poštivanje prometnih pravila i propisa te da pod utjecajem alkohola ne voze, najavljujemo pojačane nadzore u prometu, i dalje su zabilježeni prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola u organizmu, upravljanje vozilima bez položenog vozačkog ispita, a neki uz to sve upravljaju neregistriranim vozilima, ističu iz PU zadarske.

Tako su Policijski službenici Policijske postaje Benkovac-Obrovac u petak navečer, 17. veljače u Stankovcima na D-27 pokušali zaustaviti vozača osobnog vozila zadarskih registarskih oznaka koji se oglušio na izdane naredbe te se udaljio. Zaustavio se nakon 15 kilometara vožnje, te je daljnjim policijskim postupanjem utvrđeno kako vozilom upravlja 31-godišnjak bez položenog vozačkog ispita i neregistriranim vozilom. Odbio je ponuđeni test na opojne droge, a u vozilu je pronađena manja količina marihuane i amfetamina tzv. speeda.
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, uz optužne prijedloge zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i zakona o suzbijanju opojnih droga prepraćen je nadležnom sudu u Zadru, gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru.

Nadležnom kazneno-prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru, uz optužne prijedloge prepraćena su još dvojica vozača; 37-godišnjak koji je u subotu, 18. veljače u Zadru upravljao osobnim automobilom na Zagrebačkoj ulici pod utjecajem alkohola od 1,54 promila te 19-godišnjak koji je jučer u ranojutarnjim satima u Ulici Nikole Šubića Zrinskog upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,75 g/kg.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je pak kod biciklista. U subotu, 18. veljače u 21,20 sati u Zadru, upravljajući biciklom pod utjecajem alkohola na križanju Zrinsko-Frankopanske i ulice Put Murvice, 26-godišnjak je izgubio nadzor nad upravljačem i pao na kolnik. Daljnjim postupanjem, kod njega je utvrđena koncentracija alkohola od 2,56 g/kg, zbog čega je prekršajno sankcioniran poradi počinjenih prometnih prekršaja.

- Ponovo apeliramo na vozače da poštuju prometna pravila i propise te da ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola ili droga, jer na taj način ugrožavaju svoj, ali živote i svih ostalih sudionika u prometu, poručuju iz zadarske policije.