U srijedu, 22. veljače obilježava se Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela s ciljem podizanja javne svijesti o pravima žrtava kaznenih djela. Žrtve svih kaznenih djela imaju pravo na pomoć i podršku, kao i na pravovremenu i jasnu informaciju o svojim pravima i mogućnostima.

U Hrvatskoj je uspostavljen sustav udruga za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela - riječ je o „Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela", koju čine Ženska soba kao koordinatorica te 10 partnerskih organizacija koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinjama svih kaznenih djela na području 17 (od ukupno 21) županija u Republici Hrvatskoj.

Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati svatko od nas - međutim za to iskustvo nitko nije dostatno pripremljen. Uz to, u mnogim slučajevima djela se ne prijavljuju: procjenjuje se da se na 25 milijuna prijavljenih djela u Europskoj uniji dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih ili tek svako treće djelo. Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške ne bi li se to promijenilo - a prvenstveno umanjio strah žrtvi od negativnih posljedica kaznenog postupka.

To naglašava i Direktiva 2012/29/EU o minimalnim pravima žrtava koja propisuje da odnos spram žrtava mora biti s poštovanjem i nediskriminatoran, a u Hrvatskoj ju u bliskoj suradnji s državnim institucijama provodi spomenuta „Mreža podrške i suradnje žrtava i svjedoka kaznenih djela."

Na razini cijele Mreže podrške od 01. siječnja 2018. do 31. prosinca 2022. ukupno je pruženo: 28 160 različitih oblika usluga za 3340 korisnika/ca (83% Ž i 17% M). U 2022. godini došlo je do porasta broja korisnika/ca za 47% u odnosu na 2021. godinu, a broja pruženih usluga za 37%.

Najviše se pritom pružaju usluge emocionalne podrške i pružanja informacija te potom i psihološko i pravno savjetovanje. Osim toga se žrtvama i svjedocima nudi usluga pratnji na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne i prije prijave, ali i nakon kraja sudskog procesa.

Od prošle godine na području Zadarske županije djeluje udruga ZvoniMir. Nalaze se na adresi Špire Brusine 9, iz koje pozivaju one kojima je pomoć potrebna da se jave na telefon 095/ 394 2331 u radno vrijeme udruge od 8:00 do 16:00 sati od ponedjeljka do petka. Iz udruge poručuju: "Želimo da žrtve znaju da nisu same i da je u redu potražiti pomoć!"

Važno je naglasiti da su usluge koje pruža udruga ZvoniMir na području Zadarske županije potpuno besplatne, što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške.

Od 20. do 24. veljače, na radio postajama Zadarske županije, moći ćete čuti informacije o besplatnim uslugama te kontaktima na koje se žrtve i svjedoci mogu javiti. 

Za više informacija pratite službenu stranicu Mreže podrške te službenu ili Facebook stranicu Udruge Zvonimir.