Najpoznatiji otočni liječnik dr. Velimir Vuk raskinuo je ugovor s Domom zdravlja Zadarske županije. Nakon iznenadnog odlaska iz ambulante sredinom siječnja rečeno je kako je Vuk uzeo godišnji odmor, no pokazalo se kako mu je to bio i zadnji u ovoj ustanovi. Na email Doma zdravlja pristigao je njegov zahtjev za sporazumnim  raskidom radnog odnosa, potvrdila nam je ravnateljica Renata Bek dajući mu i godišnji odmor kojeg nije iskoristio.

Doktor Vuk je kao povratnik iz Amerike koji je pristao raditi na zadarskim otocima od početka stekao simpatije javnosti, nakon čega je više puta upozoravao na loše stanje u tamošnjim ambulantama. Bezuspješno se kandidirao za ravnatelja Doma zdravlja, a zatim i pokrenuo tzv. „specijalnu pomoćnu operaciju", kojom je prikupio vrijednu opremu: automatski defibrilator vrijedan 18.000 kuna, dijagnostičke uređaje, opremu za dijabetičare, tlakomjere, uredski namještaj... Na njegov apel reagirao je i ministar Vili Beroš, koji je zatražio očitovanje Doma zdravlja.

Situacija se, barem iz perspektive dr. Vuka nije popravila, te je on najavio svoj odlazak s otoka. Dom zdravlja najprije je raspisao natječaj za zamjenu, ali je nakon raskida ugovora jučer objavljen natječaj na puno radno vrijeme neodređeno. Liječniku su osigurani samački smještaj i naknada za prijevoz, a ponude se zaprimaju do 22. veljače.

Nakon odlaska dr. Vuka otočani su se u prvo vrijeme mogli javljati telefonom dr. Grkoviću u Zadar. Nakon toga je postignut dogovor kako će im brodom jednom tjedno dolaziti liječnik s Iža. Doznajemo da je dr. Milorad Mladenovski u Istu do sada bio samo jednom, dok su drugi dolasci otkazani zbog toga što je gradski brod Sv. Nikola na remontu. Taj jedini put, po buri, prevezao ga je vatrogasni gumanjak. Smrznuo se kao i pročelnik Mario Pešut koji je s njim išao.