Enio Meštrović zatražio je na Aktualnom satu od gradonačelnika Branka Dukića da se objave imena zaposlenika Gradske uprave koji izdaju uporabne dozvole za sagrađene zgrade.

- Vidimo betonizaciju na svakom kantunu, zato što se od samog početka ne poštuju građevinske dozvole, nema zelenih površina, a na kraju ta građevina ipak dobiva uporabnu dozvolu. Na koji način se one izdaju ako je vidljivo da se ne poštuje zadani uvjet od 20 posto zelenila, a tražit ćemo u sljedećem Detaljnom planu uređena da to bude jedna trećina, rekao je Meštrović.

Pročelnik Darko Kasap odgovorio je kako nema nelegalno izdanih uporabnih dozvola, a ako se zna za neki primjer treba prijaviti i sankcionirati.

- Kad se provodi tehnički pregled zna se tko su ovlašteni inženjeri i tko donosi odluku, Ne vidim tu u okviru postojećih zakona i prostornog plana drugačiji način funkcioniranja. O količini zelenila smo govorili nekoliko puta te smo u prosincu 2020. pokrenuli izmjene plana s intencijom povećanja minimalnog zelenila i broja parkirnih mjesta, odgovorio je Kasap.

Meštrović je rekao da same izmjene neće riješiti problem. "Možemo staviti i uvjet od 90 posto zelenila, ako se ne poštuju uvjeti neće biti bolje. Uporabnu dozvolu ne može se dati ako tehnički pregled ne zadovoljava postavljene uvjete", replicirao je Meštrović.

U obranu zaposlenika Gradske uprave stao je gradonačelnik Branko Dukić, koji je rekao kako anonimne prijave svaki dan dolaze u grad, a najviše u ovaj odsjek.

- Znate li koliko je do sada zaposlenika policija odvela zbog toga? Ni jednog! Ne možemo davati imena ljudi koji odgovorno rade svoj posao, a vi ih stavljate u kontekst korupcije i ilegalnih radnji.