U zadarskom Vodovodu uporno traže načina kako povećati račune za vodu. Prvo je bila najava kako će to biti zbog enormnog povećanja troška struje kojeg su oni dobili u ponudi ali je poskupljenje zamrznuto do 31. ožujka. Potom su objavili povećanje fiksnog dijela cijene vodne usluge koja će se ubuduće računati prema profilu cijev.

Prema najavi direktora Vodovoda Tomislava Mateka za Radio Zadar, građani će sigurno plaćati trošak modernizacije sustava naplate potrošnje.

 Djelatnike koji obilaze kućanstva i mjere potrošnju zamijenit će radijsko očitanje kakvo je dosad postavljeno u Vinjercu i Punta skali.

- Cijena vode se sastoji od fiksnog i varijabilnog dijela. Varijabilni dio ovisi koliko kubika vode se potroši, no njega sad nećemo dirati. Po zakonu moramo formirati cijenu vode da pokrijemo sve troškove, pojasnio je Matek.
Moderni vodomjeri su u nabavi skuplji pa će i račun za vodu prema najavama poskupjeti za maksimalno 2 aura.

- Imali smo primjere da hotelske kuće i kampovi koji imaju veće profile vodomjera plaćaju isti fiksni dio kao i stanari. Tako da će poskupljenje više ići prema takvim potrošačima koji imaju veće promjere / profile vodomjera dok će za obične vodomjere kakvi postoje u kućanstvima poskupljenje biti maksimalno 2 EUR po domaćinstvu. Na bazi godine to će biti oko 20 EUR, kazao je direktor zadarskog Vodovoda.