Predsjednik kluba SDP-a Daniel Radeta uputio je javni odgovor gradonačelniku Branku Dukiću na poziv za sastanak nakon što je Ministarstvo financija  potvrdilo njegovu odluku o obustavi Proračun 2023.

"Nastavno na dopis Ministarstva financija, ne vidim smisao sastanka organiziranog za ponedjeljak, ali to ne znači da se neću odazvati. Problem je sadržaj dopisa koji nema nikakav pravni temelj za bilo kakve konkretne Odluke.

Pa krenimo redom:

Ministarstvo financija može donjeti mišljenje, ali ne i zakonitu uputu što bi Vi kao gradonačelnik, ali i mi kao Gradsko vijeće trebali napraviti kako bi odblokirali Proračun!

Proračun je blokiran Vašom Odlukom o obustavi. Svaki idući korak i donošenje bilo kakvih Odluka na razini GV-a nema zakonsko uporište, a zbog istih bi mogli snositi i pravne posljedice.

Nadležnost utvrđivanja zakonitosti Proračuna je na Ministarstvu pravosuđa i uprave, a ne na Ministarstvu financija.

Ministarstvo financija je dalo obrazloženje kako 8 od 11 amandmana nema zakonite izvore, dok su ostala tri ispala zakonita. Dakle, od ukupno 44 predložena amandmana 36 je zakonitih. I to je sve. Pravne upute nema, niti je MF može dati.

Ministarstvo pravosuđa i uprave može utvrditi nezakonitosti, te dati pravnu uputu o mogućnostima, što bi Vi kao netko tko je donio Odluku o obustavi, trebali napraviti za deblokadu Proračuna.

Siguran sam da je svim vijećnicima u interesu da se Proračun, ali i njihovi zakoniti amandmani provode, s toga ne mislim da itko među nama želi dugoročnu blokad Grada.

Ipak, na predlagateljima je što će napraviti sa onim amandmanina za koje se utvrdi da imaju krive izvore financiranja, ali tek onda kad dođe rješenje Ministarstva uprave.

Za sve upite po pitanju sastanka i deblokade Proračuna i dalje stojim na raspolaganju, ali isključivo u okvirima zakona i zakonskih uputa", napisao je Radeta.