Zadarsko središte okupirale su trgovine optike. Uočili smo to još prošlog ljeta kada je najbrže rastuća trgovina naočala Anda došla sebi u neposredno susjedstvo. Dvije iste Ande otvorene su uz Kalelargu na udaljenosti od 20-ak metara. To je njihova poslovna politika. Na Kalelargu je izbio i Ghetaldus. To nije onaj splitski Ghetaldus koji se već godinama nalazi u Ulici knezova Šubića Bribirskih, već drugi koji se odvojio, kažu oni koji dobro vide i znaju stanje u optičarskom biznisu.

Sudeći prema broju od 24 prodavaonice naočala u Zadru, taj posao je unosan. I svaka oftalmološka poliklinika ima svoju prodaju naočala kako onih za vid, tako i za sunce. Procijenili su to i vlasnici slavonskog optičarskog lanca Oculus koji su odlučili ući na zadarsko tržište „ružičastih naočala" kao 25. koji nude optičarske usluge. Oni su kupili skup prostor od Zagrebačke banke i najavili Zadar kao veliki izazov u svom poslovanju i utrci s Andom.

Najstariji zadarski optičar Damir Bajlo, koji je oličenje te tradicije u Zadru od 1975. godine u radnji koja je otvorena 1945. godine i koja još ima štih starih vremena, nema racionalno objašnjenje za tu pojavu.

Zadarska Kalelarga kako se uvjetno naziva gradsko središte doživljava novu preobrazbu. Nakon što je bila stjecište banaka koje su redom iselile iz Grada osim dvije koje su ostale, postala je prostor za pekarnice. Jedan Mlinar u gradskoj jezgri je nedavno zatvoren u očekivanju sezone. Najnovija ponuda su optičari koji valjda nisu tako navalili kako bi "očale" prodavali turistima.