"Bili smo u Splitu, Šibeniku, a danas smo tu na plaži u Zadru i bit ćemo, ako bude potrebno, na plažama u svim gradovima kako bi skrenuli pozornost na loš prijedlog Zakona o pomorskom dobru", poruka je koju je članica Predsjedništva SDP-a i gradonačelnica Supetra Ivana Marković danas uputila s plaže Kolovare u Zadru.

Novi zakon upućen je u saborsku proceduru, jutros je bio na matičnom Odboru za turizam, a rasprava je najavljena za sljedeći tjedan. SDP-ovcima su sporna dva članka - 11. koji spominje mogućnost ograničavanja pomorskog dobra, te čl. 86. koji se na to nadovezuje kroz dodjelu koncesijskih dozvola, koje na rok do 5 godina daju gradovi i općine, te koncesijskih odobrenja kojeg na rok do 20 godina izdaju županije. Sve iznad toga mora odobriti Vlada.

- Zakon je sporan iz više razloga. Iako premijer Andrej Plenković kaže da neće biti ograđivanja plaža, u samom zakonu stoje pojmovi poput stavljanja pomorskog dobra van opće upotrebe pomoću koncesija, podjela plaža na javne i plaže hotela, resorta i turističkih kampova, što je nama neprihvatljivo. Jedina podjela plaža je na prirodne i uređene. Stoji i mogućnost njihovog funkcionalnog povezivanja s privatnim vlasništvom, što je u potpunoj suprotnosti s pojmom pomorskog dobra kao općeg dobra. To je kao da je cesta funkcionalna cjelina nečijeg dvorišta. Na kraju stoje postotci, od 50 do 70 posto ovisno je li plaža van ili unutar naseljenog područja, a koji će na takvim plažama biti na raspolaganju svim građanima. Iako se pojam ograde ne pojavljuje, ovi ostali pojmovi nisu ništa drugo nego onemogućavanje slobodnog pristupa svakome od nas da dođe do našeg najvećeg bogatstva - pomorskog dobra i plaže, istaknula je Marković dodajući kako će ovaj zakon posebno velike posljedice imati na privatne iznajmljivače u malim dalmatinskim sredinama jer je pitanje gdje će se njihovi gosti kupati, nakon što se plaže daju u koncesiju hotelskim kućama po ovakvim uvjetima.


Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Jure Zubčić izdvojio je dva primjera iz Zadarske županije koja ocrtavaju što će u budućnosti dogoditi na plažama kroz "funkcionalno spajanje".

- Ovo je bivša zgrada Zavoda za javno zdravstvo koja će postati hotel, a plaža ispred nje nedavno je uređena novcem svih građana. Pretpostavljamo da će pristup ovom dijelu u nekom trenutku biti ograničen jer je po ovom zakonskom tumačenju postotka moguće da ostatak plaže Kolovare bude za javnu upotrebu, dok ovom neće moći pristupiti građani Zadra, koji su se ovdje navikli kupati. Odličan primjer koje reperkusije će ovaj zakon imati, dolazi s otoka Ugljana, gdje je privatni investitor na svojim stranicama reklamirao vile i plaže na način „Truly private, truly yours", odnosno "istinski privatna plaža, istinski vaša", a što je prije koji dan uklonio. To je ono što će ovaj zakon omogućiti. Njegove efekte nećemo vidjeti odmah i koja nam je korist od toga da kažemo kako ministar Oleg Butković i državni tajnik Josip Bilaver lažu kad kažu da se neće ograničiti pristup javnom dobru, kad će plaže za 10-15 godina biti okupirane, a mi zakonski nećemo imati mogućnosti utjecati na to. Maknuli su ogradu iz prijedloga zakona jer je stršala u oči i našli zaobilazni put uz pojam "može se ograničiti". Kako mogu ograničiti? Ako nije ograda, može biti zid, zaštitari..., istaknuo je Zubčić dodajući kako zakon mora jasno i nedvosmisleno reći: "Pomorsko dobro je javno dobro kojem pristup mora biti omogućen svim građanima".